Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για το έκτακτο συνέδριο των δημάρχων

Με φόντο την αδυναμία των δήμων να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους από τη μια μεριά και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων να διαμαρτύρονται μεν για την οικονομική ασφυξία των δήμων, αλλά ταυτόχρονα να καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους στην πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, από την άλλη, ξεκινούν τη Δευτέρα οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Το έκτακτο συνέδριο αναμένεται να ασχοληθεί με τα τρέχοντα και σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των δήμων, όπως ο πλήρης έλεγχος της λειτουργίας τους μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, η έλλειψη προσωπικού που επιδεινώνονται με την απαγόρευση προσλήψεων και τη διαθεσιμότητα, οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση που σηματοδοτούν τη διάλυση των υπηρεσιών και την παραπέρα φορολόγηση των δημοτών. Αυτά, τουλάχιστον σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και το περιεχόμενο των συνεδριάσεων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) που προηγήθηκαν.

Ομως, μόλις προχτές, αλλά και νωρίτερα, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Αττικής, την προηγούμενη βδομάδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης φάνηκε να αποπροσανατολίζει από το κρίσιμο ζήτημα του πώς θα λειτουργήσουν οι δήμοι, εστιάζοντας με δήλωσή του, στην επίθεση που δέχεται η Τοπική Διοίκηση για κακοδιαχείριση και σπατάλη. Στο πλαίσιο της απάντησής του, επαναλαμβάνει μονότονα τις... θυσίες του θεσμού για την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και της πολιτικής που την εξυπηρετεί, της εντεινόμενης δηλαδή επίθεσης στα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των λαϊκών οικογενειών. Βέβαια, στελέχη της Τοπικής Διοίκησης και της ΚΕΔΕ έχουν ήδη επεξεργαστεί... εναλλακτικούς - όπως δηλώνεται - τρόπους λειτουργίας των δήμων. Τρόποι που εντάσσονται στο πλαίσιο ακριβώς των στόχων της ακολουθούμενης πολιτικής, ανάμεσα σε αυτούς και η πλήρης αποφόρτιση του κράτους από τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους δήμους, το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, η αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι δήμαρχοι και τα συλλογικά τους όργανα, αναδιπλώθηκαν κάτω από την πίεση των εκλεγμένων του ΚΚΕ, αλλά και των προβλημάτων που φούντωσαν τώρα. Οι ίδιοι με την πολιτική τους αποδέχτηκαν τις δραστικές περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση οργανικών θέσεων. Πολιτικές που προέβλεπε ο «Καλλικράτης», τον οποίο αποθέωναν και τον είχαν κάνει σημαία, όλοι τους πριν από τις τοπικές εκλογές του 2010...


Χρ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ