Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ - ΕΝΟΠΛΟΙ Μ23
Καθυστερούν την «αποχώρηση» από την Γκόμα

KINΣΑΣΑ.--

Εκπρόσωπος των ενόπλων της οργάνωσης Μ23 που δρα στη ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε χτες ότι η λεγόμενη «αποχώρησή» τους από την Γκόμα, που προβλεπόταν εντός του περασμένου 24ωρου, θα καθυστερήσει τουλάχιστον ως αύριο (Κυριακή) λόγω «προβλημάτων επιμελητειακής υποστήριξης». Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς των ενόπλων, λέγοντας ότι επιβεβαιώνεται η ύπαρξη κινητικότητας στην περιοχή, αλλά δεν προεξοφλείται πως θα οδηγήσει εν τέλει και στην αποχώρηση της Μ23 από την Γκόμα.

Αυτά, ενώ ανταπόκριση του ΒΒC από το ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, αναφέρεται στο εύρος εμπλοκής της Ρουάντας (που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ...) όσον αφορά στη δημιουργία, εξοπλισμό και στήριξη ενόπλων οργανώσεων που δρουν στη μεθόριο αμφοτέρων των χωρών. Ο ανταποκριτής επικαλέστηκε τις μαρτυρίες πρώην διοικητών του «Κογκολέζικου Κινήματος για την Αλλαγή» που κατήγγειλαν πως τα πραγματικά ηνία της οργάνωσης είχε η Ρουάντα που τους χρηματοδοτούσε μηνιαίως με αρκετές χιλιάδες δολάρια για την αγορά τροφίμων, πολεμοφοδίων και φαρμάκων. Οι ίδιοι φέρονται να παραδέχονται πως είχαν επαφή και με την οργάνωση Μ23 που όπως είπαν επίσης είχε τη δραστήρια υποστήριξη και χρηματοδότηση της Ρουάντας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων οργανώσεων και στρατών σε ανατολικές μεθοριακές περιοχές της ΛΔ Κονγκό, σχετίζονται με τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της περιοχής σε σπάνια μεταλλεύματα όπως το ταντάλιο και το κολτάνιο που χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας για την κατασκευή φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, δορυφόρων, αλλά και διαμάντια κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ