Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες μαζικές συγκεντρώσεις υπέρ και κατά του Μούρσι

KAΪΡΟ.--

Νέες ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» πραγματοποιήθηκαν, χτες, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου από αστικά αντιπολιτευτικά κόμματα, συνδικαλιστικές ενώσεις και οργανώσεις νεολαίας, λίγες ώρες μετά την «εν τάχει» έγκριση του νέου Συντάγματος, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανησυχία για εμφύλια αντιπαράθεση. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, όπου διεμήνυσαν ότι θα παραμείνουν όλη τη νύχτα και σήμερα, οπότε αναμένεται η διαδήλωση των υποστηρικτών του Μούρσι, με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» να δηλώνουν ότι δε θα πλησιάσουν την Ταχρίρ.

Το Σύνταγμα εγκρίθηκε, μετά από μαραθώνια 19ωρη συνεδρίαση, από τα μέλη της επιτροπής εκπόνησής του, δηλαδή ουσιαστικά από μέλη ή οπαδούς είτε των «Αδελφών Μουσουλμάνων», είτε των πιο ακραίων σαλαφιστών του «αλ Νουρ». Εκπρόσωποι άλλων πολιτικών δυνάμεων, συνδικαλιστικών και όχι μόνο φορέων, θρησκειών, οργανώσεων αλλά ακόμη και τεχνοκράτες έχουν αποχωρήσει από την επιτροπή εδώ και μήνες καταγγέλλοντας τη μονομερή προσέγγιση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο νέο Σύνταγμα διατηρείται η πρόβλεψη ότι οι «αρχές της σαρία» (του ισλαμικού νόμου) είναι πηγή κάθε νομοθεσίας, όπως προβλεπόταν και στο προηγούμενο Σύνταγμα, όμως θρησκευτικοί νομικοί θεσμοί, όπως το Πανεπιστήμιο αλ Αζχάρ, αναλαμβάνουν ρόλο γνωμοδοτικό, ενισχύοντας, ουσιαστικά, το ρόλο της θρησκείας. Επίσης, αναγνωρίζεται το δικαίωμα πίστης σε ιουδαϊσμό, ισλαμισμό, χριστιανισμό αλλά όχι ανεξιθρησκεία.

Ως προς τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, το νέο Σύνταγμα φέρεται να αναφέρει ότι διασφαλίζονται η ελευθερία γνώμης και η ελευθεροτυπία «αρκεί να μη διαπράττεται προσβολή θεσμών», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες ερμηνείες, διώξεις, ενώ ως προς τις γυναίκες αναφέρεται ότι «είναι ίσες με τους άνδρες αλλά θα πρέπει ο ρόλος τους στα δημόσια πράγματα να ισορροπείται από το ρόλο τους στην οικογένεια». Ο Πρόεδρος Μούρσι, αργά το βράδυ της Πέμπτης, υπεραμύνθηκε του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο αποκτά υπερεξουσίες και είπε ότι θα τις παραδώσει μόλις το Σύνταγμα εγκριθεί από τον αιγυπτιακό λαό σε δημοψήφισμα που πιθανότατα θα οργανωθεί στα μέσα Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ