Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σε κλοιό συγκρούσεων η Δαμασκός

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΟΚΥΟ.--

Σκληρές μάχες μαίνονταν χτες στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού. Τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι από νωρίς το μεσημέρι ο συριακός στρατός «διασφάλισε την ασφαλή πρόσβαση σε αυτό». Σύμφωνα με πηγές από το συριακό στρατό, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και λιβανικά ΜΜΕ, ο στρατός έχει ελέγξει πλήρως τη δυτική πλευρά του δρόμου όμως οι μάχες συνεχίζονται στην ανατολική πλευρά.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η μάχη για το αεροδρόμιο «μόλις άρχισε» και ότι πρόκειται για επίθεση που είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό και κρίνεται «στρατηγικής σημασίας» για τους αντικαθεστωτικούς. Σύμφωνα, πάντως, με τη συριακή τηλεόραση οι πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο άρχισαν και πάλι και η λειτουργία του αποκαθίσταται σταδιακά. Κατά τα κυβερνητικά ΜΜΕ μάχες «με τρομοκρατικά στοιχεία» σημειώνονται στα προάστια Ντούμα και Νταράγια της Δαμασκού, ενώ οι αντικαθεστωτικοί αναφέρουν και τα προάστια Καμπούν και Χατζάρ Ασουάντ. Την Πέμπτη το βράδυ, δύο Αυστριακοί στρατιώτες του ΟΗΕ τραυματίστηκαν καθώς μετέβαιναν οδικώς από το αεροδρόμιο προς τα Γκολάν όπου είναι η μονάδα τους με αποτέλεσμα η Αυστρία να προχωρήσει σε διάβημα προς τη συριακή ηγεσία.

Παράλληλα, «κομμένα» παραμένουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου σχεδόν σε ολόκληρη τη Συρία.

Τέλος, ολοκληρώθηκε χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων που διεξάχθηκαν η ολιγόωρη σύνοδος των «Φίλων του Συριακού Λαού» που διοργάνωσε η Ιαπωνία στο Τόκιο με τη συμμετοχή 70 αντιπροσωπειών. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η «εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Ασαντ και η εξέταση τρόπων ενίσχυσής τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ