Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δομικές αλλαγές με σκληρές συνέπειες

Με βασικό γνώμονα την προστασία και διεύρυνση των κερδών των ενεργειακών εταιρειών και απόλυτα προσαρμοσμένη στα όσα υπαγορεύει η συνολική πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που στηρίζουν την πλουτοκρατία, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) διατύπωσε τις τελικές προτάσεις για την Αναδιοργάνωση της Εγχώριας Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που θα εκτινάξουν δομικά και ριζικά τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τον τρόπο αγοραπωλησίας του σε χονδρικό επίπεδο. Σε λίγους μήνες τα λαϊκά νοικοκυριά θα υποστούν ακόμη μια σκληρή και άδικη επίθεση που θα υπονομεύσει τη δυνατότητα και το δικαίωμα που έχουν στο ενεργειακό αγαθό. Εξαρχής η ΡΑΕ αναφέρεται στις «αναπόφευκτες» αυξήσεις τιμών και στη «μεγάλη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ» (πρώην τέλους ΑΠΕ).

Στη λιανική αγορά προτείνεται: διαμόρφωση 2 βασικών κατηγοριών τιμολογίων, μιας ενιαίας τιμής για όλες τις ώρες και μιας για νύχτα - μέρα. Αμεσα θα καταργηθεί η κατηγορία κατανάλωσης 0-800 kWh. Αναμόρφωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Διεύρυνση των δικαιούχων ΚΟΤ, αυτής της δήθεν ευνοϊκής τιμολογιακής αντιμετώπισης των «ευπαθών» ομάδων. Η απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων θα γίνει τον Ιούλη του 2013. Από τα τιμολόγια θα αφαιρεθούν τέλη και φόροι, για να μη φανεί η μεγάλη αύξηση του ρεύματος.

Στη χονδρική: υιοθετείται το γαλλικό ενεργειακό μοντέλο με δημοπρατήσεις λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και με συμβόλαια ανά ζώνη κατανάλωσης. Δίνονται ενδεικτικές ημερομηνίες έναρξης των δημοπρατήσεων, με την πρώτη Σεπτέμβρη του 2013 για 800 MW. Προτείνεται ωστόσο, να υπάρξει συγχρονισμός με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό θα καταργηθούν σταδιακά και οι μηχανισμοί ανάκτησης κόστους που πριμοδοτούν τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, που θα κερδίζουν με τα συμβόλαια και τις αυξημένες τιμές λιανικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ