Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για μεγάλες εταιρείες

Σε «ξεκαθαρίσματα» της αγοράς προχωρά η κυβέρνηση

Μια ιδανική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για τις εταιρίες με μεγάλα «πορτοφόλια» που τις εμπιστεύονται οι τράπεζες, διαμορφώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλες διατάξεις», που δίνει σε διαβούλευση μέχρι τις 14 του Δεκέμβρη. Κύριο στοιχείο είναι η σύνδεση οικονομικών και άλλων απαιτήσεων με τη διατήρηση ή και παράταση αδειών ΑΠΕ. Για «εξορθολογισμό» της αγοράς έκανε λόγο ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Παπαγεωργίου, ενώ το υπουργείο σημειώνει ότι «επιχειρείται ο εξορθολογισμός της διαδικασίας δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων για να διατηρηθούν σε ισχύ εκείνες οι άδειες παραγωγής, για τις οποίες εξακολουθεί να υφίσταται προοπτική υλοποίησης». Στις «άλλες διατάξεις» του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και μερικές σημαντικές, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα εξαιρέσεων στην ισχύουσα απαγόρευση ανέγερσης κτιρίων εντός λατομικών περιοχών και για 1.000 μέτρα γύρω τους, σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές. Πρόκειται για μέτρο που εγκυμονεί κινδύνους και για το περιβάλλον, ενώ ευνοεί επιχειρηματικά συμφέροντα στην αγοραπωλησία γης και φέρνει τα λατομεία πιο κοντά στις πόλεις.

Σε σχέση με τις ΑΠΕ και τα έργα ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας), τα «ώριμα» έργα ενισχύονται με διάφορους τρόπους, όπως με την απαίτηση εγγυητικής επιστολής για απόκτηση - διατήρηση αδειών και προσφορών σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα. Πρόκειται για 2ετούς διάρκειας επιστολές που θα πρέπει να ανανεώνονται υποχρεωτικά. Παράλληλα, επιβάλλεται ετήσιο τέλος 1.500 ευρώ ανά MW για έργα που έχουν κλείσει 3-5 χρόνια από την απόκτηση άδειας μέχρι να μπουν σε δοκιμαστική λειτουργία. Στον αντίποδα, έργα άνω των 150 MW που θα πρέπει να συνδεθούν με υποθαλάσσιο καλώδιο με το Σύστημα, παίρνουν ανάλογη παράταση, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα εγκατάστασης υδροηλεκτρικών έργων σε δασικές περιοχές, ανάλογα με το καθεστώς που έχει θεσπιστεί για τα αιολικά! Επίσης, έργα ΑΠΕ θα μπορούν να μεταφέρονται εντός 5 χλμ. από την αρχική τοποθεσία εάν αλλάξει η χωροθέτηση, κάτι που μπορεί να προκύψει από δικαστική απόφαση.

Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου εντάσσονται διατάξεις όπως: η υποχρεωτική εγκατάσταση αερίων καυσίμων για κάθε νέα οικοδομή. Το κλείσιμο των σμυριδωρυχείων στη Νάξο το 2015. Αποσαφηνίσεις για το τέλος ΕΡΤ και το τμήμα που θα αποδίδεται στον ΛΑΓΗΕ. Η υποχρέωση του ΑΔΜΗΕ να υποβάλλει 10ετές πλάνο έως 31/3/2013.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ