Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προ του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος

KAΪΡΟ.--

«Να καταψηφίσουν το σχέδιο Συντάγματος» καλεί τους Αιγύπτιους το «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας», στο οποίο συμμετέχουν πολιτικές δυνάμεις από ένα ευρύ φάσμα, οργανώσεις δικαιωμάτων και συνδικαλιστικοί φορείς, το οποίο παράλληλα θέτει μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να μην μποϊκοτάρει τη διαδικασία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χτες, καλείται η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει δικαστής πάνω από κάθε κάλπη, ότι θα υπάρχει ασφάλεια και ηρεμία μέσα και έξω από τα εκλογικά τμήματα, ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν χωρίς καθυστερήσεις και ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε μία μέρα.

Οι όροι αυτοί είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν. Ηδη, η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωνε ότι η διαδικασία ψηφοφορίας θα διαρκέσει δύο μέρες, το Σάββατο 15 Δεκέμβρη και μία βδομάδα αργότερα, το Σάββατο 22 Δεκέμβρη προκειμένου να διασφαλιστεί, όπως αναφέρθηκε, η παρουσία δικαστή σε κάθε εκλογικό τμήμα δεδομένης της άρνησης της πλειοψηφίας των δικαστών να συμμετάσχουν. Χτες, άρχισε και η ψηφοφορία για τους Αιγύπτιους στο εξωτερικό.

Σύγχυση επικρατεί και στο γιατί αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή η «συνάντηση εθνικού διαλόγου» που είχε καλέσει ο στρατός, αν και αρκετές οργανώσεις που έχουν ταχθεί απέναντι στον Μούρσι είχαν ανταποκριθεί θετικά. Ο στρατός επικαλέστηκε «τη μικρή ανταπόκριση» και δήλωνε ότι «θα δώσει νέα ημερομηνία».

Κατά τ' άλλα, χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκαν οι ογκώδεις διαδηλώσεις επικριτών και υποστηρικτών του Προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Τις προηγούμενες μέρες από τις αιματηρές συγκρούσεις μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Χτες, υπέκυψε και ο φωτογράφος της εφημερίδας «αλ Φαγκρ».

Χτες, επίσης, ο αιγυπτιακός Τύπος φιλοξενούσε μαρτυρίες διαδηλωτών που διατείνονται ότι «κρατήθηκαν σαν αιχμάλωτοι από υποστηρικτές των "Αδελφών Μουσουλμάνων"», οι οποίοι τους βασάνισαν. Υποστηρίζουν ότι συνολικά 49 διαδηλωτές πέρασαν από αυτή τη δοκιμασία και ότι απελευθερώθηκαν μετά από ώρες, αν και οι δυνάμεις ασφαλείας γνώριζαν πού βρίσκονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ