Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ο φόβος της Κίνας» σε έκθεση Υπηρεσιών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Κίνα θα εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη θέση ως μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, ίσως και πριν το 2030, ενώ οι ασιατικές χώρες την επόμενη εικοσαετία θα ευθυγραμμιστούν ή θα ξεπεράσουν την οικονομική ισχύ της ΕΕ και της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδά), όσον αφορά στο ΑΕΠ, στον πληθυσμό, στις αμυντικές δαπάνες και την τεχνολογική πρόοδο, σύμφωνα με την έκθεση Global Trends Report του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (NIC) για τις παγκόσμιες τάσεις που θα επικρατήσουν το 2030.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν κρίσιμος παράγοντας για τις παγκόσμιες ισορροπίες, τη στιγμή που, κυρίως για δημογραφικούς λόγους, η Ευρώπη, αλλά και η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, και η Ρωσία, θα δουν την οικονομική τους ισχύ να υποχωρεί. Η πορεία των αναπτυσσομένων οικονομιών πάντως (όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία και η Τουρκία) θα έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο ζήτημα της διεθνούς ασφάλειας, υπάρχει το «θετικό σενάριο» για «στενότερη πολιτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και Κίνας» και το «χειρότερο σενάριο», νέο πλήγμα στην πορεία της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας με επέκταση της κρίσης, προβλήματα διακυβέρνησης, ενδοκρατικές και διακρατικές συγκρούσεις.

Στις δυσοίωνες προβλέψεις περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση της αβεβαιότητας που θα προκληθεί από τη συρρίκνωση των φυσικών πόρων λόγω της αυξημένης ζήτησης για νερό, τροφή και ενέργεια, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, ενώ οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν πτώση του βιοτικού επιπέδου στις χώρες με ταχεία γήρανση του πληθυσμού. Συνολικά, τουλάχιστον 15 κράτη θα κινδυνεύουν με κατάρρευση περί το 2030, όπως π.χ το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Επιπλέον, τουλάχιστον 50 χώρες ενδέχεται να κινδυνέψουν από εμφυλίους ή περιφερειακούς πολέμους, σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η υποσαχάρια Αφρική και η Νότια Ασία, όπου μάλιστα δεν μπορεί να αποκλειστεί η χρήση πυρηνικών όπλων. Φυσικά σε όλα αυτά συμμετέχουν ενεργά όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Για την Τουρκία

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή (όπως η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Ιράν, το Μεξικό και η Νότια Αφρική), που μπορεί να γνωρίσει οικονομική άνοδο και να αναδειχθεί σε «μεσαίας ισχύος» παγκόσμια δύναμη με όρους δημογραφικούς, οικονομικούς, γεωγραφικούς αλλά και στρατιωτικής ισχύος. Ενθαρρύνεται επίσης η ένταξη στην ΕΕ ενώ επισημαίνονται και οι προκλήσεις όπως και το σενάριο πιθανού διαμελισμού λόγω μειονοτήτων (Κούρδοι, Αρμένιοι κ.λπ.) και πιθανής ίδρυσης κουρδικού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ