Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
«Λευκό χαρτί» για κλαδική ΣΣΕ

Ζητούν να υπογράψουν Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους σε φάρμακο - καλλυντικό χωρίς να αποκαλύπτουν το περιεχόμενό της. Τη σφραγίδα τους έβαλαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα λευκό χαρτί που θα το ονομάσουν «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», καλούν τους εργαζόμενους στον κλάδο φαρμάκου - καλλυντικού οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση, που πλειοψηφούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ). Σε πανελλήνια Συνδιάσκεψη που έγινε το Σάββατο με τη συμμετοχή συνδικαλιστών αποφασίστηκε από τη μια η υπογραφή ενιαίας κλαδικής ΣΣΕ και από την άλλη η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ (επικουρικό ταμείο) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, χωρίς κανένα επιχείρημα, χωρίς να καθοριστεί περιεχόμενο της ΣΣΕ και χωρίς να αναφερθεί πού θα στηριχτεί το ΤΕΑΥΦΕ, ποια θα είναι τα οφέλη της «αυτοδιαχείρισης».

Πάντως, σε ανακοίνωσή της η ΠΟΙΕ έδωσε μια «γεύση» τι είδους ΣΣΕ θέλει να υπογράψει, αφού διατυπώνει τα αιτήματα: «Να στηριχθεί εμπράκτως η ελληνική παραγωγή, η έρευνα και η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας και στην Ελλάδα» και «να αναπτυχθεί Μέτωπο Υγείας και κίνημα αλληλεγγύης, ενισχύοντας το ρόλο των κοινωνικών ιατρείων και των κοινωνικών φαρμακείων». Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που παράγουν τα φάρμακα να έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσω των κοινωνικών φαρμακείων και από την άλλη να στηρίζονται οι φαρμακοβιομήχανοι!

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) εδώ και χρόνια επιδιώκει να υπογράψει ΣΣΕ που διατηρεί τους μισθούς της ΣΣΕ του 2009 προσαυξημένους ανάλογα με τον ετήσιο πληθωρισμό και αντισταθμίζει τις μειώσεις στο εισόδημα με επιπλέον θεσμικούς όρους. Μάλιστα, η ΟΕΦΣΕΕ καλούσε τη διασπαστική Ομοσπονδία των Ιατρικών Επισκεπτών να συμπεριλαμβάνονται και αυτοί στην κλαδική ΣΣΕ, αλλά αρνιόντουσαν. Τώρα για ποιο λόγο μιλάνε για ενιαία ΣΣΕ; Μήπως για να πάρουν στο λαιμό τους όλους τους εργαζόμενους του κλάδου; Είναι ενδεικτικό της «ενότητας» που επιζητούν το ότι η πλειοψηφία της ΠΟΙΕ αρνιόταν να ενταχθούν στο ΤΕΑΥΦΕ οι εργάτες της φαρμακοβιομηχανίας.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Ιατρικών Επισκεπτών» αναφέρει σχετικά: «Με μια παρωδία δημοκρατικών διαδικασιών και συμμετέχοντες φαντάσματα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας ιατρικών επισκεπτών αποπειράθηκε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως τον εγγυητή της ενότητας του κλάδου του φαρμάκου. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν πράξη τη διάσπαση αποχωρώντας από την ταξική Ομοσπονδία φαρμάκου προσπαθώντας να πείσουν τους συναδέλφους ιατρικούς επισκέπτες πως αποτελούν μια συντεχνιακή ελίτ μέσα στον κλάδο. Οι ίδιοι άνθρωποι που αρνήθηκαν πεισματικά να ενταχθούν οι εργάτες της φαρμακοβιομηχανίας στο ΤΕΑΥΦΕ. Την πράξη τους αυτή την ονόμασαν "ανάπτυξη" του συνδικαλισμού στον κλάδο!

Από την πλειοψηφία της διάσκεψης απέσπασαν μια "λευκή επιταγή" να διαπραγματευτούν μια σύμβαση για όλο τον κλάδο στη λογική του συμβιβασμού, λέξη που αναφέρθηκε περισσότερο από όλες, από τους εισηγητές. Μεγάλη ευθύνη φέρουν οι σύνεδροι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης χωρίς κανένα πλαίσιο με συνοπτικές διαδικασίες, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσαν για τον κλάδο αλλά και το γενικότερο πλαίσιο για τις Εθνικές και Συλλογικές Συμβάσεις μαζί με την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους όλων των κλάδων δείχνοντας το πραγματικό νόημα της ενότητας.

Ολα αυτά συνέβησαν με τη συμμετοχή και τη στήριξη τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Α. Μητρόπουλος, Μ. Γλέζος, Π. Κουρουπλής) που έδωσαν το κομματικό τους στίγμα σε μια διάσκεψη στην οποία δεν έπρεπε να παρευρίσκονται, με την ανοχή της διοίκησης που συνεχώς κατηγορεί το ΠΑΜΕ για "περιχαράκωση" και "κομματική" γραμμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ