Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΡΚΟΥ
Παπαδόπουλος και Σία

Κατηγορηματικά, αυτό δεν είναι σινεμά! Είναι συρραφή κινούμενων εικόνων «με ειδικές ανάγκες». Και δε χωρά ουδεμία δικαιολογία, ότι τάχα η ταινία δηκτικά αντιπαρατίθεται έτσι στην αισθητική του νεοπλουτίστικου καρακιτσαριού των πετυχημένων οικονομικά ομογενών. Τέτοια ένδειξη δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, όσο κι αν σκαλίσει κανείς. Δεν υφίσταται σενάριο, δραματουργία, χαρακτήρες, συναισθήματα, έρωτας, ούτε καν χιούμορ... Είναι μια -θέλω να πιστεύω μη ενσυνείδητη- «αρπαχτή» από ομογενείς, για ομογενείς.

Χρήσιμο υλικό μόνο για σπουδαστές σε κάτι καινούρια πανεπιστημιακά τμήματα με αντικείμενο εθνολογικές συμπεριφορές, πολιτισμικές ταυτότητες, κλπ, κλπ... γιατί αυτή η ά-ψυχη, ά-νοστη και ά-οσμη κονσέρβα, χωρίς ίχνος αυθεντικότητας κι αλήθειας δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Ούτε έχει και σχέση με την κρίση όπως διαφημίζεται. Δε συμβαίνει μόνο σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης αλλά και καπιταλιστικής ανάπτυξης ένας επιχειρηματίας να γεμίζει δάνεια, να πέφτει έξω και να χάνει βίλες, κότερα και αυτοκίνητα. Δηλαδή, αυτό βλέπει ο καλλιτέχνης ως εικόνα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης; 'Η μήπως συμφωνεί με τη θέση που λέει ότι είναι «ευκαιρία» η κρίση για ουσιαστική ενδοσκοπική διδαχή μας ηθικοθρησκευτικής τάξης γιατί παραείμαστε άπληστοι, βρε αδελφέ...

Εν κατακλείδι, το τραγικό δεν είναι η ταινία καθαυτή. Σε ελεύθερη αγορά ζούμε, ο «πάσα ένας», που λένε, που βρίσκει δυο δεκάρες τις επενδύει στην κινηματογραφική μπίζνα, πληρώνει δεξιά κι αριστερά για παχιές διαφημίσεις και εκείνο το κοινό που έχει διδαχθεί να χάβει αυτομάτως και υπερηφάνως, από μύγες μέχρι υπερωκεάνια κόβει κι ένα εισιτήριο, υπέρ κερδοσκοπικής πίστεως... Τραγικό όμως είναι όταν τέτοιου είδους ταινίες, επιλέγονται και δείχνονται σε φεστιβάλ, προτάσσονται και προτείνονται από ειδήμονες ως καλλιτεχνική δημιουργία... Απαράδεκτη!!!

Παίζουν: Γιώργος Χωραφάς, Στίβεν Ντιλέιν, Τζωρτζίνα Λεονάιντας, Εντ Στόπαρντ, κ.ά.

Παραγωγή: Ελλάδα, Βρετανία (2012)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ