Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού

Από την χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από την χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Το υπόμνημα διαμαρτυρίας για την αντιδραστική πολιτιστική πολιτική της συγκυβέρνησης - συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων - κατέθεσε χτες στο διευθυντή του ΥΠΠΟ αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις στο ΥΠΠΟ το μεσημέρι, πριν την απεργιακή συγκέντρωση των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ στην Ομόνοια.

Η αντιπροσωπεία απαίτησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, γιατί τα αιτήματα που περιέχονται στο υπόμνημα αφορούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα - και διαχρονικά - οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ο διευθυντής δεσμεύθηκε για συνάντηση με τον υπουργό Κ. Τζαβάρα, μετά τις γιορτές.

Θυμίζουμε το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ στον πολιτισμό:

  • Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, είτε επιχειρήσεων είτε ΝΠΙΔ.
  • Αύξηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • Μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, ινστιτούτα να λειτουργούν αποκλειστικά υπό τη γενική εποπτεία και επίβλεψη του ΥΠΠΟ.
  • Καμία εμπλοκή σε εργασίες ανασκαφών, συντήρησης, αναστηλώσεων σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους από ιδιώτες/ εργολάβους. Διενέργεια αποκλειστικά από προσωπικό του ΥΠΠΟ.
  • Οχι στη νομιμοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας και της μερικής απασχόλησης. Μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Καμία συγχώνευση - κατάργηση Υπηρεσίας. ΟΧΙ στην εφεδρεία - απόλυση.
  • Στελέχωση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (εργατοτεχνίτες, αρχαιοφύλακες, συντηρητές, ανθρωπολόγους, μηχανικούς, αρχαιολόγους κ.ά.), με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια.
  • Αμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων σε εργαζόμενους στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Καταβολή όλων των νόμιμων αποδοχών και στους συμβασιούχους (επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αναδρομικά ειδικής αποζημίωσης πολιτιστικής επιμόρφωσης κλπ.) με ΥΑ.
  • Καμία πρόσληψη μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Το προσωπικό αυτό να προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με πλήρεις αποδοχές, εργασιακά δικαιώματα και ασφαλιστική κάλυψη (ένσημα, κανονικές άδειες κλπ.). Οι συμβάσεις των ήδη εργαζομένων να μετατραπούν σε ορισμένου χρόνου με τους παραπάνω όρους εργασίας.
  • ΟΧΙ στην κατάργηση των ΣΣΕ. ΟΧΙ στην περικοπή μισθών, επιδομάτων, δώρων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι ενώ όλα τα παραπάνω αιτήματα ταυτίζονται με τα αιτήματα και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το σωματείο δεν απάντησε καν στο ΠΑΜΕ για το αν θα συνυπογράψει το υπόμνημα και αν θα συμμετείχε στην κινητοποίηση. Ο δε Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων συνυπογράφει το υπόμνημα, αλλά η πλειοψηφία της διοίκησής του δεν συμφώνησε με τη συμμετοχή στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ