Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΧΑΝΙΩΝ
Συγκρότησαν αγωνιστική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

Προσανατολισμός αγωνιστικής δράσης σε όφελος συμφερόντων των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων

Στη συγκρότηση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, με την επωνυμία «Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» προχώρησαν, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν, την περασμένη Τετάρτη, 11 αγροτικοί σύλλογοι του Νομού και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Χανίων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, συνελεύσεις και εκλογές σε αγροτικούς συλλόγους, συζητήσεις στα χωριά και παρεμβάσεις που έγιναν πάνω σε οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς με σκοπό την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος στο νομό.

Από τις πρωτοβουλίες αυτές αναδείχτηκε ποιος πραγματικά φταίει και οδηγεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στη φτώχεια, την εξαθλίωση και δεν είναι άλλος από την πολιτική ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ταυτόχρονα αναδείχτηκε η ανάγκη της οργάνωσης της πάλης των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού απέναντι σε αυτήν την κατάσταση κάνοντας πράξη, όπως επισημάνθηκε, το σύνθημα κανείς μόνος του, όλοι για έναν και ένας για όλους.

Πλούσια κουβέντα έγινε επίσης και για το τι αγροτοκτηνοτροφικό κίνημα απαιτείται σήμερα και πώς θα ενωθεί αυτό με τον αγώνα των εργατών και των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών της πόλης. Πώς θα οικοδομηθεί από κοινού το ενιαίο μέτωπο απέναντι στο ενιαίο μέτωπο της πλουτοκρατίας, ντόπιας και ξένης, της ΕΕ και των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου.

Στη σύσκεψη καταλήχθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο και ο δρόμος για ουσιαστική και οριστική λύση των προβλημάτων που βιώνει η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι δεν υπάρχει κοινός δρόμος σωτηρίας των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των μεγάλων αγροτοκτηνοτρόφων. Οπως υπογραμμίστηκε: «Αλλο ο μεγαλοτσιφλικάς και άλλο ο φτωχός αγρότης, άλλο ο μικρομεσαίος κτηνοτρόφος και άλλο η "Κρέτα Φαρμ" με 20.000 χοιρομητέρες. Οπως άλλο ο εργάτης και άλλο ο κεφαλαιοκράτης, ο βιομήχανος, ο μεγαλέμπορος , άλλο ο ναυτεργάτης και άλλο ο εφοπλιστής. Αλλο ο φτωχός αγρότης και κτηνοτρόφος που ζητά δάνειο από την τράπεζα και άλλο ο τραπεζίτης που του δανείζει. Ούτε είχαν όλοι αυτοί ποτέ στην ιστορία κοινό δρόμο ούτε πρόκειται να έχουν ποτέ στο μέλλον.

Οσοι και σήμερα μας τάζουν ότι κατέχουν μια άλλη διαχείριση της κρίσης που μπορεί να ικανοποιεί ταυτόχρονα και το λαό και τους πλούσιους. ΑΠΛΑ μας εξαπατούν. Ας μην τους κάνουμε το χατίρι».

Ξεχωριστή αναφορά έγινε για νέο μνημόνιο και την κρίση που βαθαίνει σε όλη την ΕΕ, τη νέα καταστροφική ΚΑΠ 2013-2020 που έχουν συμφωνήσει και οι ελληνικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, αλλά και οι συγκυβερνήσεις του τελευταίου χρόνου με ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΑΡ κλπ. Την έχει αποδεχτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με τον σε ισχύ νόμο, που θάβει τους τελευταίους συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις και που προωθεί ένα απόλυτα ελεγχόμενο συνδικαλιστικό κίνημα, οι αγροτικοί σύλλογοι και ο κτηνοτροφικός σύλλογος που συμμετείχαν στη σύσκεψη δήλωσαν ότι τον απορρίπτουν και δε θα τον εφαρμόσουν.

«Εχουμε στο νομό τη μεγάλη πλειοψηφία των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε διάλυση, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων διαλυμένη, διορισμένη εδώ και 3,5 χρόνια από τα δικαστήρια. Αυτοί που με θράσος εμφανίζονται ως πρόεδροι και εκπρόσωποι των αγροτών είναι έκπτωτοι ακόμη και από τις αποφάσεις διορισμού τους των δικαστηρίων από τον περασμένο Μάη» τονίζουν.

Στη σύσκεψη εκφράστηκαν και ορισμένοι προβληματισμοί που αφορούσαν πλευρές όπως: Κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν την προσπάθειά τους αγνοώντας τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 4015. Πώς θα είναι νόμιμοι, αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι...

Κοινή απόφαση όλων, όπως αναπτύχθηκε στις τοποθετήσεις, την εισήγηση και το κλείσιμο της σύσκεψης, είναι ότι αυτό που νομιμοποιεί, καταξιώνει, αυτό που κάνει τους κρατούντες/δυνάστες να υπολογίζουν τη δύναμή τους είναι η συλλογική οργάνωση, η μαζική συμμετοχή στο κίνημα, στη λειτουργία και τις μαζικές διαδικασίες των αγροτικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας που θα συγκροτηθεί.

Οπως επίσης ειπώθηκε: «Ολα αυτά δεν τα κατοχυρώνει κανένας νόμος του κράτους των κεφαλαιοκρατών. Νόμιμοι αγροτικοί σύλλογοι υπήρχαν χρόνια, άμαζοι και απαξιωμένοι. Ετσι ήταν και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων "Η Ενότητα", όπως και η ΓΕΣΑΣΕ. Νόμιμες μεν, νόθες όμως και υποταγμένες στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Δεκανίκια στήριξης της πολιτικής που μας έχει φέρει σε αυτό το χάλι. Το νόμιμο, λοιπόν, το κρίνει το δίκιο, και κανένας άλλος. Αυτό είναι το ζητούμενο που πρέπει να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε αποφασιστικά την προσπάθειά μας σήμερα.

Η σοβαρή κατάσταση που εξελίσσεται σε βάρος μας και σε βάρος των οικογενειών μας δε μας αφήνει κανένα περιθώριο αναμονής. Μας τσάκισαν τη ζωή με όλα τα μνημόνια. Μας έλεγαν ότι το κάνουν για το καλό μας, για να εξασφαλίσουν τη νέα μεγάλη δόση των 51 εκατομμυρίων που θα μας σώσει. Οι πανηγυρισμοί του κ. πρωθυπουργού και των συνεταίρων του γι' αυτή τη δόση ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας. Η αλήθεια είναι ότι το σύνολο αυτό των νέων δανεικών θα πάει ξανά στους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τους μεγαλέμπορους».

Αγωνιστικό ζωντάνεμα

Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη της ενεργοποίησης, το ζωντάνεμα και η ουσιαστική λειτουργία των αγροτικών συλλόγων που, όπως επισημάνθηκε, πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα.

Η λειτουργία τους, η συγκρότησή τους, πολύ περισσότερο ο προσανατολισμός της δράσης τους πρέπει να υπηρετεί τα συμφέροντα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων κόντρα στα συμφέροντα των μεγάλων αγροτών και κτηνοτρόφων (Αγροτοκτηνοτροφικές ΑΕ, μεγαλοτσιφλικάδων και μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων). Κόντρα στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και εισαγωγέων αγροτικών προϊόντων.

Για τη δράση και τους αγώνες που θα αναπτυχθούν επισημάνθηκε ότι πρέπει να είναι ενάντια στην ΕΕ και τη νέα ΚΑΠ. Επίσης τονίστηκε ότι δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή ανοχή, η παραμικρή εμπιστοσύνη σε όλους εκείνους που χρόνια ηγούνται στο τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και στη ΓΕΣΑΣΕ, δηλαδή σε όλους εκείνους που χρόνια ήταν υποτακτικοί των διαφόρων κυβερνήσεων και υποστηρικτές της ΚΑΠ.

Τέλος υπογραμμίστηκε η ανάγκη οργάνωσης νέων κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική που τους έχει οδηγήσει στην καταστροφή.

  • Για τιμές στο λάδι, τα εσπεριδοειδή, το γάλα και το κρέας
  • Για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής
  • Για πάγωμα των δανείων και απαγόρευσης των κατασχέσεων
  • Για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κλπ.
  • Για να μην περάσει η νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε κινητοποίηση το δεύτερο 15μερο του Γενάρη. Επίσης αποφασίστηκε να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον κλάδο των οικοδόμων, που μαστίζεται από την ανεργία για μια ολόκληρη τετραετία, με συγκέντρωση προϊόντων τα οποία να σταλούν στο Σωματείο Οικοδόμων Αθήνας, αλλά και των Χανίων, ώστε να μοιραστούν στα μέλη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ