Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Μαγειρεύεται» η λιτότητα ενάντια στο λαό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εσπευσμένα επέστρεψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, διακόπτοντας τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, καθώς απομένουν μόλις τέσσερα 24ωρα από την 31η Δεκέμβρη οπότε και θα συμπληρωθεί το ισχύον ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, που έχει προσδιοριστεί στα 16,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι συνομιλίες και τα παζάρια ήδη έχουν ενταθεί προκειμένου να... αποφευχθεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο», δηλαδή η αυτόματη επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας και αυξήσεις στη φορολογία εάν δεν συμφωνηθούν τα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επί της ουσίας, η συμφωνία θα αφορά την επισημοποίηση των εδώ και καιρό σχεδιαζόμενων, από το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, δραστικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και κυρίως στα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, «Medicare» και «Medicaid». Περικοπές που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων και των φτωχών, ακόμη και μεσαίου εισοδήματος οικογενειών. Δηλαδή τα στρώματα αυτά που χρόνια πλήττονται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Παράλληλα ήδη έχουν τεθεί επί τάπητος τα σχέδια για τη λήψη μέτρων αποφυγής του «δημοσιονομικού βαράθρου» όπως ενημέρωσε με επιστολή του προς τα μέλη του Κογκρέσου ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ. Τα μέτρα αυτά ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια, και υπό ομαλές συνθήκες θα δώσουν περιθώριο δύο μηνών στα δημόσια ταμεία. Βάσει συμφωνίας μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στις αρχές του Αυγούστου του 2011, το ανώτατο όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών έχει οριστεί στα 16 τρισεκατομμύρια 394 δισεκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ