Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνεται η κινητικότητα της ρωσικής διπλωματίας με επίκεντρο τη Συρία. Χτες, μία μέρα μετά από τις συναντήσεις που είχε με τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών, Φαϊζάλ αλ Μουκντάντ, ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωνε ότι η Μόσχα θα επιδιώξει «έναρξη διαλόγου καθεστώτος - αντιπολίτευσης», θεωρώντας ότι είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση για τη Συρία. Ο Λαβρόφ διευκρίνισε ότι θα επαναλάβει τις ρωσικές θέσεις και σήμερα στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος φθάνει στη ρωσική πρωτεύουσα μετά από σειρά επαφών με τη συριακή ηγεσία αλλά και τους αντικαθεστωτικούς.

Οι δηλώσεις του Λαβρόφ έγιναν σε συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Καμάλ Αμρ, της κυβέρνησης των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» υπό τον Μούρσι. Υπενθυμίζεται ότι σημαντικό τμήμα των αντικαθεστωτικών στη Συρία είναι το εκεί παρακλάδι των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Και οι δύο άνδρες διαφώνησαν με την προοπτική μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή μεταβατική κυβέρνηση, που θα διασφαλίσει τη διατήρηση των θεσμών και του κράτους, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διάλυσης και χάους.

Το ρωσικό πρακτορείο «Ρία - Νόβοστι» σημειώνει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τη Μέση Ανατολή, υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, έστειλε πρόσκληση στον επικεφαλής της νεοσύστατης αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συμμαχίας», Μουάζ αλ Κχάτιμπ, να μεταβεί στη Μόσχα για «διαπραγματεύσεις» με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση. Η πρόταση απορρίφθηκε από τον Κχάτιμπ σε συνέντευξη στο «αλ Τζαζίρα», θεωρώντας τη Ρωσία «συνένοχη στο αιματοκύλισμα», λες και δεν ευθύνεται γι' αυτό το συνονθύλευμα των μισθοφόρων που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές στην επέμβαση στη Συρία.

Εντούτοις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «συνάντησης με ρωσική αντιπροσωπεία, σε αραβική χώρα». Ο Μπογκντάνοφ δήλωσε, επίσης, ότι πιθανότατα το Γενάρη θα γίνει μια συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών για τη Συρία.

Κατά τ' άλλα, εντός Συρίας, συνεχίζονται οι σκληρότατες μάχες σε διάφορα σημεία της χώρας και σε προάστια της Δαμασκού. Στόχος των αντικαθεστωτικών έχει γίνει, τις τελευταίες μέρες, και η στρατιωτική βάση Ουάντι Ντάιφ, στον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού - Χαλεπιού, όπου από το βράδυ κλιμακώθηκαν οι αντικαθεστωτικές επιθέσεις. Αργά το απόγευμα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ενημέρωνε ότι αυτομόλησαν και βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος δύο πτέραρχοι της συριακής αεροπορίας, χωρίς να δίνει περαιτέρω στοιχεία τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για τη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης (2013-11-09 00:00:00.0)
Επιμένει στη Διεθνή Σύνοδο η Ρωσία (2013-07-23 00:00:00.0)
Αλλη μια γενικόλογη «συμφωνία» ΗΠΑ - Ρωσίας (2013-05-09 00:00:00.0)
Συμβιβασμό αναζητούν οι ιμπεριαλιστές (2013-03-14 00:00:00.0)
Καλλιέργεια κλίματος τελικής αναμέτρησης (2012-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ