Πέμπτη 3 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Οι λαοί πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης

Μπαίνει σε εφαρμογή ο πιο σκληρός προϋπολογισμός στην ιστορία της Πορτογαλίας

Από διαδήλωση στη Λισαβόνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα
Από διαδήλωση στη Λισαβόνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα
Αντιφατικές εκτιμήσεις, που δείχνουν και αντικρουόμενα συμφέροντα, κάνουν οι οικονομολόγοι για την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, με αιχμή την Ελλάδα.

Σύμφωνα με άρθρο των «Financial Times», η ελληνική οικονομία θα σταματήσει να συρρικνώνεται το 2013. Στον αντίποδα, ο Τζ. Στίγκλιτς εκτιμά σε άρθρο του στην εφημερίδα «Handelsblatt» ότι «ο πραγματικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην Ευρώπη», εστιάζοντας στις αρνητικές προβλέψεις για την Ισπανία και την Ελλάδα. «Οι χώρες αυτές βρίσκονται σε ύφεση από την οποία δεν εμφανίζεται κανένα σημείο εξόδου», ισχυρίζεται ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος δεν αποκλείει για το 2013 νέα αναταραχή στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία της «Markit», η δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης στην Ευρωζώνη συνέχισε να συρρικνώνεται το Δεκέμβρη για δέκατο συνεχόμενο μήνα. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 46,1 μονάδες, από 46,2 μονάδες το Νοέμβρη, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. «Η ύφεση της Ευρωζώνης σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πιθανό να βάθυνε, ενδεχομένως αρκετά σημαντικά, το τελευταίο τρίμηνο του έτους», εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Markit».

Ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας στα κράτη - μέλη της ΕΕ, ο λαός είναι αυτός που πληρώνει την κρίση, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης με οποιοδήποτε μείγμα. Στην Πορτογαλία, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013, που τέθηκε χτες σε ισχύ, περιέχει το αυστηρότερο πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία της χώρας, με περικοπές δημόσιων δαπανών και νέους φόρους ύψους περίπου 5,3 δισ. ευρώ. Η Πορτογαλία έχει υπογράψει με την τρόικα μνημόνιο για δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ.

Ενδεικτική εξάλλου των διεργασιών που γίνονται στο παρασκήνιο της κρίσης είναι η παρέμβαση του Σ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος εκτίμησε ότι «σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποτελέσει πραγματικό εγγυητή του δημόσιου χρέους μας, η Ιταλία θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό ιταλικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Radio Capital», πρόσθεσε ακόμα ότι «με αυτόν τον τρόπο (σ.σ. έξοδο από το ευρώ), θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Ελπίζω να μη βρεθούμε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε σε κατάσταση απελπισίας τη συγκεκριμένη οδό».

Ετοιμάζεται το μνημόνιο της Κύπρου

Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, είπε στο τηλεοπτικό πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι ο κυπριακός λαός θα υποστεί θυσίες για να αποτραπούν τα χειρότερα και εκτίμησε ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να διασωθεί. Επέρριψε την κύρια ευθύνη για την κρίση στις τράπεζες, στην Κεντρική Τράπεζα και τον πρώην διοικητή της και επανέλαβε ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει αρκετά πράγματα για τους πολίτες.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στάση πληρωμών μέχρι το Μάρτη, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους μπορούν να καλυφθούν με επιτυχία. Ο ίδιος επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το επόμενο δεκαπενθήμερο ο οίκος «Pimco» αναμένεται να ολοκληρώσει την έκθεση για τις κυπριακές τράπεζες, προσδιορίζοντας το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών. Σε περίπτωση που το Γιούρογκρουπ της 21ης Γενάρη δεν είναι σε θέση να οριστικοποιήσει τη δανειακή συμφωνία με την Κύπρο, η σχετική απόφαση θα παρθεί στις 11 Φλεβάρη, έξι μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα νέα δάνεια έρχονται μαζί με νέα μέτρα(2013-08-31 00:00:00.0)
Τα νέα δάνεια έρχονται μαζί με νέα μέτρα(2013-08-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-04-28 00:00:00.0)
Διαχειριστικές μανούβρες μέσα στη βαθιά κρίση(2013-04-06 00:00:00.0)
Συμμέτοχοι στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου(2013-03-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ