Πέμπτη 3 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ
Αντιμέτωποι με την ανελέητη επίθεση του κεφαλαίου

Ανεργία, απλήρωτη εργασία, εκ περιτροπής εργασία και κίνδυνος διάλυσης των ναυπηγείων της χώρας είναι τα «δώρα» της καπιταλιστικής εργοδοσίας

Εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε παλιότερη Γενική Συνέλευση
Εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε παλιότερη Γενική Συνέλευση
«Μαύρα» ήταν τα φετινά Χριστούγεννα για τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Ελευσίνας, Νεωρίου, Σκαραμαγκά και συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά, την εκ περιτροπής εργασία και την ανεργία. Την ανελέητη επίθεση δηλαδή που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ταβουλάρης και τα αραβογερμανικά μονοπώλια που λυμαίνονται τα ναυπηγεία, με όπλο τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί στη συρρίκνωση, αν όχι και τη διάλυση, τα ναυπηγεία της χώρας.

Οι οικογένειες των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου, με δυσκολία εξασφάλισαν το ψωμί για να περάσουν τις γιορτές. Πάνω από ένα χρόνο είναι απλήρωτοι και πληρώνονται με έναντι που αντιστοιχεί σε ψίχουλα. Ο επιχειρηματίας Ταβουλάρης δεν τους κατέβαλε το Δώρο Χριστουγέννων και μόλις προχτές, ανήμερα Πρωτοχρονιάς τους έδωσε από ...300 ευρώ!

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τις 18 Απρίλη. Από τότε δηλαδή που τα μονοπώλια, ο αραβικός όμιλος ADM και ο γερμανικός ,Thyssen Krup», επέβαλαν την εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα. Μάλιστα, από την εργοδοσία διέρρευσε χτες προς τους εργαζόμενους, ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει την παράταση για ένα ακόμα τρίμηνο αυτού του επαίσχυντου αντεργατικού μέτρου. Επιπρόσθετα, η εταιρία με πληρωμένη ανακοίνωσή της σε ημερήσια εφημερίδα έχει ανακοινώσει και μαζικές απολύσεις, σημειώνοντας ότι το ναυπηγείο θα πρέπει να δουλεύει με 500 εργαζόμενους και όχι 1.000 που είναι σήμερα.

Την περασμένη Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, μετά από συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις και ενώ είναι 9 μήνες απλήρωτοι, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατάφεραν να επιβάλουν την καταβολή 1.000 ευρώ, που τους δόθηκε ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Αμυνας. Λεφτά που όπως ειπώθηκε από τους εργαζόμενους δεν έφτασαν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες τους, αφού οικογένειες εργαζομένων ζουν χωρίς ρεύμα και τρώνε σε συσσίτια. Το ποσό των 1.000 ευρώ, καταβλήθηκε από το κονδύλι που προορίζεται για την αποπληρωμή των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού που έχει αναλάβει το ναυπηγείο.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση των δυνάμεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στα σωματεία των ναυπηγείων που έχουν δώσει τα ρέστα τους για να περάσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ακόμα και σήμερα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, εξακολουθούν να καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι «κάτι θα γίνει».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας που έχουν συγκροτήσει τα ταξικά σωματεία της Ζώνης με τις αγωνιστικές παρατάξεις και πρωτοπόρους εργαζόμενους των ναυπηγείων της χώρας. Καλεί τους εργαζόμενους των ναυπηγείων να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα και να διεκδικήσουν: Να εξοφληθούν οι μισθοί στους εργαζόμενους όλων των ναυπηγείων, να σταματήσει τώρα η εκ περιτροπής εργασία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, να περάσουν τα ναυπηγεία σε κρατικό έλεγχο «και μαζί με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, να λειτουργήσουν -όπως αναφέρεται στο διεκδικητικό πλαίσιο- κάτω από 100% δημόσιο ενιαίο φορέα που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα υλοποιεί την παραγωγική διαδικασία» κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ναυπηγεία έχουν μέλλον! (2011-03-12 00:00:00.0)
Η ΠΑΣΚΕ στρώνει το δρόμο στο νέο αφεντικό (2010-01-20 00:00:00.0)
Απαιτούν κι άλλοι κομμάτι της πίτας (2001-10-17 00:00:00.0)
Διαρκές σκάνδαλο το ξεπούλημά τους (2001-08-19 00:00:00.0)
Τα ξεπουλάνε φτηνότερα απ' τη βίλα της... Εκάλης! (2001-07-22 00:00:00.0)
Προς «ενιαίο φορέα» ...Ταβουλάρη! (2000-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ