Σάββατο 5 Γενάρη 2013 - Κυριακή 6 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΜΟΝΤ-PARNES
Παραβιάζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Επίκαιρη Ερώτηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη

Την καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κάθε ρύθμισης που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία από την επιχείρηση MONΤ PARNES φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης.

Στην Ερώτησή του ο βουλευτής του Κόμματος σημειώνει:

«Η επιχείρηση ΚΑΖΙΝΟ MONΤ PARNES, αγνοώντας τη ΣΣΕ και κάθε νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, με αυθαίρετη απόφασή της έκοψε επιδόματα, εφαρμόζει εκ περιτροπής εργασία μειώνοντας τις αποδοχές των εργαζομένων, "κλέβει" λεφτά με τον τρόπο που υπολογίζει νυχτερινά και αργίες.

Παρά τη γνωμάτευση της Επιθεώρησης Εργασίας, που βγάζει ξεκάθαρα παράνομη τη μονομερή επιβολή του 8ωρου, η εργοδοσία συνεχίζει να το επιβάλλει.

Η αρμόδια διεύθυνση με σαφήνεια απάντησε ως εξής:

Η θέση της Επιθεώρησης Εργασίας από την τριμερή της 5/10/2012: "...Η Διεύθυνση (της Επιθεώρησης Εργασίας) κατόπιν των ανωτέρω θεωρεί ότι η εταιρεία μονομερώς αύξησε το ωράριο εργασίας από 37,5 ώρες σε 40ωρο το οποίο επί σειρά ετών με συλλογικές συμβάσεις είχε κατοχυρωθεί. Επίσης επισημαίνει ότι συμβατικό ωράριο χαρακτηρίζεται και το τυχόν μικρότερο των 40 ωρών εβδομαδιαίως ισχύον ωράριο, το οποίο έχει καθιερωθεί με ειδικότερη συλλογική σύμβαση ή με ατομική σύμβαση...

Οσον αφορά στην ένσταση της εταιρείας για την 6η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρεί ότι το Α.Π. 8490/584/2.5.12 έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, κατάργηση διά του άρθρου 4 & 5, αφορά μόνο επιδόματα και όχι σε γενικότερους θεσμικούς όρους παλαιότερων Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α.

Επίσης όσον αφορά στα μνημόνια ουδεμία νύξις περιέχεται περί παύσεως ισχύος των μη μισθολογικών όρων της ληξάσης ή καταγγελθείσης Σ.Σ.Ε.

Με δεδομένο αυτό και κατά συνεκτίμηση του γεγονότος ότι με τα μνημόνια δεν αντικαθίστανται, δεν τροποποιούνται ρητά και δεν καταργούνται οι διατάξεις του Ν.1876/90, παρά απλώς τίθενται εκποδών μόνο ως προς ό,τι ρητώς τα ίδια άλλως ορίζουν, ορθόν είναι να γίνει δεκτό ότι οι πάσης φύσεως μη μισθολογικοί όροι της ληξάσης ή καταγγελθείσης Σ.Σ.Ε. μετενεργούν πλήρως σύμφωνα με τις σχετικές μη παραμεριζόμενες διατάξεις του Ν.1876/90.

Τέλος, η Διεύθυνση (της Επιθεώρησης Εργασίας) κάνει έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη στα πλαίσια της καλής πίστης να επανεξετάσει το θέμα του ωραρίου προκειμένου να επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη στο χώρο".

Η επιχείρηση παρά τη σαφή τεκμηριωμένη θέση της αρμόδιας διεύθυνσης, εκφοβίζει, τρομοκρατεί και απαιτεί δήλωση από τους εργαζόμενους, οι οποίοι τηρούν το ωράριο που προβλέπει η σύμβασή τους, ότι θα δουλέψουν το αυξημένο ωράριο, για να τους επιτρέψει να χτυπήσουν την κάρτα τους και να εργαστούν.

Σε παρέμβασή μας για την παράνομη απαγόρευση εργασίας στους εργαζόμενους που δε δηλώνουν υποταγή στην αυθαίρετη απαίτηση της επιχείρησης για δήλωση εργασίας με αύξηση του ωραρίου, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Δάνδαλος, δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν συμφωνεί με αυτή την ερμηνεία και ότι αποτελεί καθ' υπόδειξη ερμηνεία. Ο συγκεκριμένος εκθέτει ή όχι το υπουργείο Εργασίας; Εχει ζητήσει και έχετε υποσχεθεί λύση υπέρ της επιχείρησης ναι ή όχι;

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι πρόκειται να πράξει, ώστε η επιχείρηση να σταματήσει την ευρεία παρανομία σε βάρος των εργαζομένων και να τηρηθεί η ΣΣΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναλυτικά η πρόταση των Συνδικάτων (2021-05-25 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στους τεχνικούς του Δημοτικού Ραδιοφώνου (2004-03-31 00:00:00.0)
Τραμπούκοι κατά συνδικαλιστών (2001-05-31 00:00:00.0)
Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας (1999-07-23 00:00:00.0)
Ο σύγχρονος Μεσαίωνας (1996-04-05 00:00:00.0)
Καθεστώς τρομοκρατίας στη "Βασιλειάδης" (1996-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ