Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Τραμπούκοι κατά συνδικαλιστών

Για μια ακόμη φορά τραυματίστηκε συνδικαλιστής από τραμπούκους της επιχείρησης, που εμπόδισαν κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας να διενεργήσει έλεγχο

Από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας
Από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας
Τραμπούκους επιστράτευσε η διεύθυνση της ιδιωτικοποιημένης, πρώην συνεταιριστικής, γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» της Λάρισας, ώστε να παρεμποδίσουν την Επιθεώρηση Εργασίας να διενεργήσει έλεγχο για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο! Μάλιστα, ένας από αυτούς τους θρασύδειλους τραμπούκους επιτέθηκε και ξυλοκόπησε άγρια, τραυματίζοντάς τον σοβαρά, ένα συνδικαλιστή, μέλος της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης, που συνόδευε τους αρμοδίους της Επιθεώρησης Εργασίας!!

Ο συγκεκριμένος «μπράβος» - πρόκειται για τον Μανώλη Νίκου «εργαζόμενο» στην άλλη γαλακτοβιομηχανία των αδελφών Σαράντη, την «Τυράς», που εδρεύει στα Τρίκαλα - φαίνεται ότι πήγε, μαζί με άλλους, στη Λάρισα, για ν' αναλάβουν ειδικά αυτή τη «δουλιά». Θύμα τους είναι ο συνδικαλιστής Γιάννης Κουτούμπας, στον οποίο προκάλεσαν σοβαρό τραυματισμό στο μάτι. Αιμόφυρτος ο συνδικαλιστής μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λάρισας. Ο δράστης διέφυγε κι αναζητείται από την αστυνομία, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία του αυτόφωρου. Να σημειωθεί ότι επίθεση από τραμπούκους της «ΟΛΥΜΠΟΣ» είχε δεχτεί παλαιότερα και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσιόγκας.

Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ως εξής: Χτες το πρωί κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Πασχάλη Ζωγάκη, πήγε στο εργοστάσιο «Ολυμπος» προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο για τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της δουλιάς τους. Στην πύλη του εργοστασίου βρίσκονταν εκείνη την ώρα - όπως κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα, άλλωστε - τα μέλη της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης, στα οποία, εδώ και καιρό, ο νέος ιδιοκτήτης έχει απαγορέψει την είσοδο στο εργοστάσιο!

Ο λόγος που επικαλείται ο ιδιοκτήτης για την απαγόρευση είναι ότι «επειδή δεν υπάρχει αντικείμενο δουλιάς για τα μέλη του ΔΣ του σωματείου, δεν έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται και να ενοχλούν τους εργαζόμενους εν ώρα εργασίας. Μπορούν, όμως, να κάθονται έξω από την πύλη του εργοστασίου, μέχρι ο εργοδότης να βρει αντικείμενο δουλιάς και γι' αυτούς»!!

Βεβαίως, η πραγματική αιτία της «τιμωρίας» των μελών του ΔΣ είναι το γεγονός ότι εναντιώθηκαν στην πώληση του εργοστασίου από την Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας στους αδελφούς Σαράντη «αντί πινακίου φακής» και με το «ελεύθερο» ο νέος εργοδότης να σχολάσει όσους εργάτες ήθελε, όπως και έκανε και εναντιώθηκαν, επίσης, στις απολύσεις και στην επιχείρηση έντασης της εκμετάλλευσης και της τρομοκράτησης των εργαζομένων, που ακολούθησε μετά το ξεπούλημα της επιχείρησης.

Η διοίκηση του σωματείου ζήτησε από την Επιθεώρηση Εργασίας να τη συνοδέψει και κάποιος από τους συνδικαλιστές στους χώρους του εργοστασίου, κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Το αίτημα έγινε δεκτό και τη συνοδεία ανέλαβε ο Γιάννης Κουτούμπας.

Αμεση ήταν η αντίδραση του διευθυντή του «Ολυμπος» Κώστα Χύτα, ο οποίος φώναξε προς τους εκπροσώπους της Επιθεώρησης Εργασίας να μη δεχτούν συνοδεία από το συνδικαλιστή, αλλά από την ίδια τη Διεύθυνση. Και επειδή η διαταγή του δεν εκτελέστηκε πάραυτα, ανέλαβαν δράση οι τραμπούκοι της «Τυράς», με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του συνδικαλιστή. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της «Τυράς» αντιμετωπίζονται από την εργοδοσία σαν είλωτες, χωρίς κανένα δικαίωμα, παρά μόνο με υποχρεώσεις, δουλεύουν χωρίς ωράριο, αμείβονται με ψίχουλα κι απειλούνται συνεχώς με απόλυση.

Στην αστυνομία που κλήθηκε και ήρθε στο εργοστάσιο, κατέθεσαν πολλοί από τους αυτόπτες μάρτυρες κι ανάμεσά τους ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος και κατήγγειλε την απρόσκλητη και βάναυση επίθεση του τραμπούκου.

Η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων του «Ολυμπος» έδωσε, χτες βράδυ, έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία κατήγγειλε την εργοδοτική τρομοκρατία στη συγκεκριμένη επιχείρηση και γενικότερα στους χώρους εργασίας, την οποία τροφοδοτεί και, εν πολλοίς, προωθεί η αντεργατική πολιτική και το γενικότερο τρομοκρατικό κλίμα που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση στη χώρα μας. Επισήμανε, δε, με νόημα πως το γεγονός ότι η Διεύθυνση του εργοστασίου «Ολυμπος» προσπάθησε ν' αποφύγει τον έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας, αποδεικνύει ότι «έχει λερωμένη τη φωλιά της» και σε ό,τι αφορά στο θέμα υγιεινής και ασφάλισης στο χώρο δουλιάς. Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι το σωματείο θα προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα - και σε νομικό επίπεδο - για να τιμωρηθούν και οι θρασύδειλοι τραμπούκοι, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί που δεν είναι άλλοι από τον ιδιοκτήτη και το διευθυντή της επιχείρησης, καθώς είναι φανερό ότι ο δράστης της αιματηρής επίθεσης κατά του συνδικαλιστή βρισκόταν «σε διατεταγμένη υπηρεσία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ