Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Επιδότηση» της... αθλιότητας

Μερικές φορές δύσκολα βρίσκονται οι λέξεις για να περιγράψουν αυτό που, πολύ απλά, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αθλιότητα. Συγκεκριμένα, αθλιότητα στην ενημέρωση, η οποία δε συμβαίνει τυχαία, αλλά υποκρύπτει μια σκοπιμότητα «διάφανη» για όσους ξέρουν κάτι παραπάνω.

Δυο εφημερίδες είχαν χτες κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα τους την επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Είναι προφανές ότι το έκαναν σε μια προσπάθεια τόνωσης της κυκλοφορίας τους. Ομως, τουλάχιστον η μία από αυτές, η «ΒΡΑΔΥΝΗ», καθώς και το «ΕΘΝΟΣ», έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην - τυπικού χαρακτήρα - έκδοση υπουργικής απόφασης που υπογράφτηκε από τους υφυπουργούς Εργασίας Χ. Πρωτόπαπα και Οικονομικών Γ. Δρυ. Εδωσαν τόση σημασία, ώστε να «επενδύσουν» τα σχετικά ρεπορτάζ με... φωτογραφίες των υφυπουργών!

Και τώρα μερικές διευκρινίσεις για το «κάτι παραπάνω»:

-- Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας χορηγεί το επίδομα ενοικίου κάθε χρόνο εδώ και αρκετά χρόνια.

-- Το επίδομα είναι πολύτιμο για εργαζόμενους με πενιχρές αποδοχές, ωστόσο κυμαίνεται μόλις από 25 έως και 46 χιλ. δραχμές το ανώτερο.

-- Για την έγκρισή του απαιτείται υπουργική απόφαση, αλλά η διαδικασία είναι τυπική και σε κάθε περίπτωση τα χρήματα προέρχονται από το ταμείο του Οργανισμού, δηλαδή από εισφορές των ίδιων των εργαζομένων.

-- Το κράτος «ενισχύει» τον ΟΕΚ με μια συμβολική επιχορήγηση περίπου 100 εκατ. δραχμών το χρόνο - όποτε τη δώσει - συντηρώντας μια, ουσιαστική, ανύπαρκτη συμβολή στη δραστηριότητά του.

-- Η πολιτική της κυβέρνησης επιδρά αρνητικά στην αύξηση και διεύρυνση των παροχών που δίνουν οι οργανισμοί που λειτουργούν με χρήματα των εργαζομένων, αλλά υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.

Με λίγα λόγια, η επιδότηση του ενοικίου δεν είναι μια πρωτόγνωρη παροχή, ούτε αποτελεί πρωτοβουλία των συγκεκριμένων υφυπουργών, συμπέρασμα στο οποίο πιθανά να οδηγήθηκε ο ανυποψίαστος αναγνώστης διαβάζοντας τα σχετικά ρεπορτάζ και βλέποντας τις φωτογραφίες των υφυπουργών. Πολύ περισσότερο, δεν έχει να κάνει με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από την κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, πρέπει να επισημανθεί ότι η προβολή της είδησης για την επιδότηση του ενοικίου - ύψους 46 χιλ. δραχμών στην καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά στην οικογένεια - ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δόθηκε στην είδηση για την κατάργηση μιας άλλης παροχής, συγκριτικά μεγαλύτερης. Αυτή του γαμήλιου επιδόματος, καθώς και των σπουδαστικών - φοιτητικών επιδομάτων που χορηγούσε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Το γαμήλιο επίδομα ύψους 130 - 160 χιλ. δραχμών καταργήθηκε με τον τελευταίο αντεργατικό νόμο 2874/00, με την αιτιολογία ότι ήταν... «συμβολικό» το ύψος του! Αυτή είναι η πραγματική «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών της.


Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ