Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΜΕ - ΟΤΕ
Να ενισχυθούν οι ταξικές δυνάμεις

Σήμερα οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ, που μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για ένταση των αγώνων υπέρ των εργαζομένων

Να αλλάξουν τους σημερινούς συσχετισμούς, υπέρ των ταξικών δυνάμεων καλεί τους εργαζομένους του ΟΤΕ η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση - ΟΤΕ» (ΕΣΚ), στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων - ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ). Η παράταξη τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δε χρειάζονται άλλη μια ανακατανομή ανάμεσα στις δυνάμεις του ταξικού συμβιβασμού και υπογραμμίζει την ανάγκη κλιμακούμενης ταξικής πάλης, ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Οι εκλογές προκηρύχτηκαν εκτάκτως, μετά την αποτυχία της - προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ - αυτοδύναμης πλειοψηφίας να υπερψηφιστεί ο διοικητικός απολογισμός, στο 24ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας. Ο απολογισμός καταψηφίστηκε και από συνέδρους της ΠΑΣΚΕ, γεγονός που εξώθησε την πλειοψηφία να διακόψει το συνέδριο και να προκηρύξει «έκτακτο εκλογικό συνέδριο» σήμερα, για την ανάδειξη νέου οργάνου. Ουσιαστικά, πρόκειται για απλή εκλογή διοίκησης, καθώς ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απέρριψαν πρόταση της ΕΣΚ να γίνει και συζήτηση για πρόγραμμα δράσης.

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ προσπαθεί να παρουσιάσει τις διαρροές ως εσωπαραταξιακό πρόβλημα. Εκτιμάται, όμως, ότι οφείλονται στην κατακραυγή εργαζομένων στον ΟΤΕ για τις επιλογές της ηγεσίας της Ομοσπονδίας. Για τη συμβιβαστική της στάση, την αγωνιστική απραξία, τη συμπόρευσή της με την κυβέρνηση στο σταδιακό ξεπούλημα του ΟΤΕ. Για τον «επαγγελματισμό» στελεχών της πλειοψηφίας, που όντας συνδικαλιστές, έσπευσαν να λάβουν θέσεις διευθυντών στις θυγατρικές του ΟΤΕ προκαλώντας σχόλια για «εξόφληση επιταγών». Αυτή η αγανάκτηση των εργαζομένων και οι αγώνες τους για υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα, του δικαιώματος στην ασφάλιση και τη σύνταξη, φαίνεται ότι οδήγησαν ορισμένους συνέδρους της πλειοψηφίας στην καταψήφιση του απολογισμού.

Προφανώς, οι ανάγκες του εργατικού κινήματος - στον ΟΤΕ και γενικότερα - δε σταματούν εκεί. Η αντίδραση στην εφαρμοζόμενη πολιτική, οφείλει να λάβει σαφέστερα χαρακτηριστικά.

Είναι ανάγκη τώρα να στηριχτούν οι ταξικές δυνάμεις του ΟΤΕ, όπως αυτές εκφράζονται στο ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ, καθώς ακόμα και στα στενά περιθώρια που δρα το συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα στον ΟΤΕ υπάρχουν περιθώρια αλλαγών στους συσχετισμούς, προκειμένου να ασκηθεί μετεκλογικά ακόμα μεγαλύτερη πίεση και να ενταθούν οι αγώνες για: ΔΕΚΟ και ΟΤΕ 100% δημόσιους. Διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις. Ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, 35ωρη - 5ήμερη - 7ωρη εργασία. Κάλυψη των υποχρεώσεων του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού - ΟΤΕ από το κράτος και τον εργοδότη. Ουσιαστικές παροχές περίθαλψης. Ανθρώπινες συντάξεις και όχι επιδόματα πείνας.

Αλλωστε, η ΕΣΚ αντιτάχθηκε αγωνιστικά σε όλες τις πολιτικές απαξίωσης και εκποίησης του ΟΤΕ. Πρωτοστάτησε μέσα και από το ΠΑΜΕ στους αγώνες, όχι μόνο για υπεράσπιση, αλλά και για διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων, κόντρα στην τελευταία νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης Σημίτη.

Κόντρα και στις λοιπές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον ΟΤΕ, που στα λόγια ανταγωνιζόταν για το ποια θα πρωτοκαταγγείλει την ΠΑΣΚΕ και την κυβέρνηση. Χωρίς να διαφωνούν, ωστόσο, στα ουσιαστικά ζητήματα, παρά στα δευτερεύοντα και τα διαδικαστικά. Χωρίς να επιδιώκουν τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.

Τα στελέχη της ΕΣΚ δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους με τον «κοινωνικό διάλογο», που μόνο στόχο έχει την εκποίηση του ΟΤΕ και των άλλων ΔΕΚΟ, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, τον περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών. Καλούν δε τους συνέδρους να συσπειρωθούν αγωνιστικά στη γραμμή της ανυποχώρητης ταξικής πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ