Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ετσι τινάζεται το ΙΚΑ στον αέρα

Αποκαλυπτικά στοιχεία από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΙΚΑ Αμαρουσίου

Με το σύνθημα «λαέ ξύπνα, σου κλείνουνε το ΙΚΑ, το κάνουνε δωράκι στις ασφαλιστικές» άρχισαν χτες και συνεχίζουν και σήμερα, τη διαμαρτυρία τους, οι περίπου 90 εργαζόμενοι του υποκαταστήματος ΙΚΑ Αμαρουσίου, για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και την αβάσταχτη ταλαιπωρία των πολιτών. «Για κατέβα υπουργέ στην ουρά και στον γκισέ» φώναζαν με νόημα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των σωματείων τους η αρχή έγινε από το Μαρούσι και θα συνεχιστεί σ' όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Αθήνα. «Μόνο στο συγκεκριμένο υποκατάστημα από 113 προβλεπόμενες θέσεις υπάρχουν 90, έλλειμμα 20% σύμφωνα με τις καταστάσεις του ΙΚΑ, μάς λέει εργαζόμενη στο υποκατάστημα, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις συνολικά στο ΙΚΑ, θα φτάσουν μέχρι το τέλος του 2001 τις 4.000! Το υποκατάστημα του Μαρουσιού εξυπηρετεί 7 Δήμους. Καταλαβαίνετε τι γίνεται».

Την αδιαφορία των αρμοδίων, αλλά και τη συνειδητή υποβάθμιση κι απαξίωση του ΙΚΑ με σκοπό τη διάλυσή του και το ξεπούλημα των κομματιών σε κερδοσκοπικές εταιρίες συζητούν αναμεταξύ τους οι υπάλληλοι. Ηδη στο υποκατάστημα στο Μαρούσι ιδιωτική εταιρία παρέχει υπηρεσίες για τηλεφωνικά ραντεβού, στον υγειονομικό τομέα. Το ΙΚΑ τής παρέχει ρεύμα, τηλέφωνο, χώρο, ενώ ο ιδιώτης πληρώνει μόνο το προσωπικό!

«Δεν πάει άλλο, μας λέει εργαζόμενη του τμήματος εσόδων, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν υπάλληλοι, αλλά ούτε και το κοινό να εξυπηρετήσουμε. Πρέπει να πιέσουμε για ν' ανοίξουν τ' αυτιά κάποιων. Από τις πολυθρόνες τους κι εντελώς τεχνοκρατικά, δίνουν λύσεις χωρίς ν' ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Σε συζήτηση του «Ρ» με τους εργαζόμενους στα «πηγαδάκια» αποκαλύπτονται τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» της κυβέρνησης για τη δήθεν αναζήτηση πόρων για το σύστημα όταν αρνείται να προσλάβει εργαζόμενους και να δώσει κίνητρα για να παταχτεί η εισφοροδιαφυγή που ξεπερνάει τα 500δισ.!! Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η περιοχή του Αμαρουσίου. Μια αναπτυσσόμενη περιοχή με απογεγραγμένες 11.000 επιχειρήσεις και μεγάλο αριθμό εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους αλλοδαπούς. «Κολοσσιαίες» κατασκευαστικές εταιρίες με εμπλοκή σε δημόσια και Ολυμπιακά έργα, ασφαλιστικές, διαφημιστικές, μεγάλα κανάλια, ΟΑΚΑ και πολλές αθλητικές ομοσπονδίες με έντονη δραστηριότητα λόγω εργασιών του 2004, ιατρικά συγκροτήματα, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική μείωση εσόδων του ΙΚΑ (να φανταστεί κανείς ότι θεωρείται το μεγαλύτερο εισοδηματικά υποκατάστημα) που φτάνει στο μείον 50% των «βεβαιωθεισών εισφορών». Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στην αδυναμία ελέγχων των επιχειρήσεων και της εισφοροδιαφυγής. Αν ληφθεί υπόψη και η ανάπτυξη της περιοχής, δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ανυπόγραφες επιχειρήσεις, αλλά ούτε και η δυνατότητα ελέγχου»!! Σημαντικά στοιχεία επίσης μάς προσκόμισε υπάλληλος «10.000 αιτήσεις ασφαλισμένων και πάνω από 30.000 εισερχόμενα σημειώματα, ετησίως δεν έχουν διεκπεραιωθεί».

Τέλος, ο Γ. Ιωάννου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Διοικητικών υπαλλήλων μάς τόνισε τη «μεθοδευμένη απαξίωση του ΙΚΑ που οδηγεί στην Ιδιωτική Ασφάλιση» και την ανάγκη εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ν' αντιπαρατεθούν όλοι μαζί, οργανωμένα, στην προσχεδιασμένη πολιτική της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ