Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΠΑ
Κάλπικη αντιπαράθεση των δυνάμεων της συναίνεσης

Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από Επιτροπές Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΚ

Από κινητοποίηση εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας
Από κινητοποίηση εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας
Σε συστράτευση μέσα από Επιτροπές Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ), επισημαίνοντας ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην Ομοσπονδία σήμερα αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στο ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα και στην αντιλαϊκή επίθεση, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση της παράταξης, με αφορμή το αυριανό έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας, επισημαίνεται ότι η αντιπαράθεση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Διακλαδική Συνεργασία» (πρόσκειται στο ΣΥΝ) που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες είναι «κάλπικη». Η ΕΣΚ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι παρατάξεις αυτές, που μέχρι σήμερα στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, ενόψει του ξεπουλήματος της ΟΑ, επιχειρούν με περίσσιο θράσος να αποσείσουν από πάνω τους τις βαριές ευθύνες και να πείσουν τους εργαζόμενους ότι οι ενέργειές τους κινούνται δήθεν στην κατεύθυνση της αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ άλλαξαν την ομόφωνη θέση της ΟΣΠΑ για 100% ΟΑ στο κράτος, σε 51% στο κράτος, 49% στους ιδιώτες. Οι ίδιες παρατάξεις, με την προσθήκη της «Διακλαδικής» λένε «ναι» στο διάλογο με την κυβέρνηση, με τη στάση τους διευκόλυναν την ψήφιση των νόμων 2271 και 2602, ενώ δεν έβγαλαν «άχνα» για την παράδοση του νέου αεροδρομίου στους Γερμανούς. Επίσης, οι τρεις αυτές παρατάξεις χρόνια τώρα έχουν επιλέξει το «συνδικαλισμό» των σαλονιών, των ημερίδων και των υπομνημάτων, καλλιεργώντας, παράλληλα, την παθητικοποίηση των εργαζομένων, με τη γνωστή θέση τους ότι οι απεργίες είναι προβοκάτσια. Στελέχη αυτών των παρατάξεων σε αγαστή συνεργασία περιφέρονται στις Βρυξέλλες και τις διάφορες ΟΚΕ και συναλλάσσονται με αυτούς που με τις ντιρεκτίβες τους έχουν προδιαγράψει το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα.

Η αντιπαράθεση των τριών αυτών παρατάξεων - υπογραμμίζει η ΕΣΚ - διευκολύνει την κυβέρνηση στην υλοποίηση των σκοπών της, αφού αποπροσανατολίζουν και μετατοπίζουν σε άλλα θέματα το ενδιαφέρον των εργαζομένων, αντί να οργανώνουν την πάλη τους για την ανατροπή του ξεπουλήματος της ΟΑ. Η ΔΑΚΕ αποχώρησε από την ΟΣΠΑ, επειδή ο Ομοσπονδία δεν προχώρησε επίσημα σε συζητήσεις για μείωση θέσεων εργασίας, αλλαγή κανονισμών, κλπ., αν και μαζί με την ΠΑΣΚΕ είχαν συμφωνήσει στο συνέδριο του περασμένου Ιούνη, στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ και στην αποσύνδεσή της από το θέμα των εργασιακών σχέσεων. Η ΠΑΣΚΕ θεωρεί ότι βρήκε την ευκαιρία να αναβαπτιστεί αγωνιστικά, κατηγορώντας τη ΔΑΚΕ για υπονόμευση! (Τίνος; Της κοινής τους πορείας στο ξεπούλημα; Βέβαια, στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚΕ δε διστάζει να «αδειάσει» τη ΔΑΚΕ, επισημαίνοντας ότι συμφωνούσε σε όλα).

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΣΠΑ - τονίζει η ΕΣΚ - με ή χωρίς την ηγετική ομάδα της ΔΑΚΕ, αποτέλεσε τον ιμάντα περάσματος της κυβερνητικής πολιτικής, με την άμεση συνεργασία της «Διακλαδικής» και έτσι θα συνεχίσει αν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί, αν δεν ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι δεν τρέφει αυταπάτες ότι οι αυριανές εκλογές μπορούν να ανατρέψουν ριζικά τους συσχετισμούς.

Η ΕΣΚ εκτιμά ότι μόνο μέσα από Επιτροπές Αγώνα και από τα κάτω μπορούν οι εργαζόμενοι να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική, να πουν όχι στο ξεπούλημα και για το λόγο αυτό καλεί όλες εκείνες τις δυνάμεις που διαφοροποιούνται από την κυρίαρχη πολιτική και τις παρατάξεις της, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να αρνηθούν συνεργασίες, χωρίς αρχές με δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής και να συστρατευτούν με τις συνεπείς και σταθερές ταξικές δυνάμεις που δεν ταλαντεύτηκαν.

Η ΕΣΚ καλεί τους συνέδρους να αποφασίσουν 24ωρη απεργία για τις 14 Ιούνη με ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Προτείνει ένα πλαίσιο αιτημάτων που αφορούν από την κάθετη αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, ως τη διεκδίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης καθολικής, υποχρεωτικής που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ