Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετανάστες θαλασσοπνίγονται σε Κρήτη και Σύμη

Συνεχίζεται η οδύσσεια των προσφύγων που κυνηγημένοι από ιμπεριαλιστικό πόλεμο, φτώχεια, πείνα, ψάχνουν είσοδο στον «παράδεισο» (όπως τους προπαγανδίστηκε) της ΕΕ. Στην προσπάθειά τους αυτή, θαλασσοδέρνονται, γίνονται έρμαια κάθε λογής δουλεμπορικών κυκλωμάτων, αντιμετωπίζονται με καταστολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, Σάββατο πρωί περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου εντόπισε ανατολικά της νήσου «ΔΙΑ» σκάφος με 36 επιβαίνοντες (35 ενήλικες, ένας ανήλικος) που κατά δήλωσή τους ξεκίνησαν από το Ηράκλειο για Ιταλία. Οι λιμενικοί ρυμούλκησαν το σκάφος στο λιμάνι του Ηρακλείου, παρέδωσαν τους μετανάστες στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου για τις δικές τους «κατά λόγω αρμοδιότητας ενέργειες». Κατόπιν, συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς καθότι μετέφεραν (ως πλοίαρχος και μηχανικός) τους 36 μετανάστες. Επίσης, συνελήφθη ημεδαπός που είχε αποσπάσει από την ιδιοκτήτρια του εν λόγω σκάφους τα κλειδιά και με τη βοήθεια ενός 53χρονου (αναζητείται στα πλαίσια του αυτοφώρου), το επισκεύασαν και εφοδίασαν με πετρέλαιο και όργανα, ταυτόχρονα οργάνωσαν τη μεταφορά των αλλοδαπών έναντι αμοιβής.

Σε μια άλλη περίπτωση όπου μετανάστες θαλασσοδέρνονταν μεσοπέλαγα, Σάββατο απόγευμα, σε περιπολία ναυαγοσωστικού σκάφους του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Σύμης, εντοπίστηκε πνευστό ταχύπλοο σκάφος σημαίας Τουρκίας, όπου επέβαιναν έντεκα αλλοδαποί (οκτώ άντρες, τρεις γυναίκες) εκ των οποίων ένας ήταν ο 44χρονος χειριστής/διακινητής του σκάφους.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών καθώς και πιθανής μηχανικής βλάβης, προκλήθηκε εισροή υδάτων στο σκάφος που άρχισε να βυθίζεται. Οι Ελληνες λιμενικοί προέβησαν στην περισυλλογή των επιβαινόντων από τη θάλασσα, ενώ το ταχύπλοο βυθίστηκε. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού οι μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν «παράνομα» στη χώρα από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Τους πήγαν στη Ρόδο όπου προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Συνεχίζεται το κυνηγητό

Θριαμβολογίας συνέχεια από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την απάνθρωπη επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς». Με αφορμή τη συμπλήρωση 5 μηνών από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας και τον Εβρο, το υπουργείο παρουσίασε τα συγκεντρωτικά στοιχεία των συλλήψεων και των προσαγωγών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, στην Αττική έχουν προσαχθεί 65.767 μετανάστες, ενώ έχουν συλληφθεί 4.145. Παράλληλα, από τις 2 Αυγούστου που ξεκίνησε το μέτρο, έχουν γίνει 491 έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτια στο κέντρο της Αθήνας για να διαπιστωθεί αν μένουν ομαδικά μετανάστες, χωρίς όμως, σε περιπτώσεις όπου όντως έμεναν, να συλληφθούν οι ιδιοκτήτες τους που θησαύριζαν από τη σαρδελοποίηση των ανθρώπων αυτών, κάτω από άθλιες συνθήκες. Οσο για τον Εβρο, όπου επιχειρούν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και του FRONTEX, σύμφωνα με το υπουργείο, οι συλληφθέντες μετανάστες είναι 1.571 έναντι 32.367 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ