Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΛΓΕΡΙ.-- Εννιά συμφωνίες υπέγραψε κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐκ Χαμάντ μπιν Κχαλίφα αλ Θάνι. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται συμφωνίες στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, πετρελαίου, αερίου και πετροχημικών. Αυτό, όμως, που προβλήθηκε περισσότερο από όλα από τα αλγερινά ΜΜΕ είναι η συμφωνία για την ανέγερση χαλυβουργίας στην περιοχή Μπέλα, 300 χλμ. από το Αλγέρι, η οποία σταδιακά θα καλύπτει μεγάλο μέρος των εγχώριων αναγκών.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η «Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων», η οποία αποτελεί την ισχυρότερη πολιτική δύναμη με 39 έδρες στην 80μελή Εθνοσυνέλευση της Λιβύης και αποτελείται από δεκάδες μικρότερα κοσμικά κόμματα, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Συνέλευση διαμαρτυρόμενη, όπως κατήγγειλε, για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στη σύσταση της επιτροπής εκπόνησης του νέου συντάγματος. Η Συμμαχία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει στην Εθνοσυνέλευση και επανέλαβε τη θέση της για εκλογή της επιτροπής εκπόνησης του συντάγματος από τους πολίτες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την αποφασιστικότητα της Βρετανίας να υπερασπιστεί τα Νησιά Φόκλαντς /Μαλβίνας επανέλαβε χτες ο Ντέιβιντ Κάμερον σε δηλώσεις του στο BBC χωρίς να αποκλείσει και τον πόλεμο με την Αργεντινή, υπενθυμίζοντας ότι ήδη η χώρα έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στα Νησιά, κυρίως μαχητικά αεροσκάφη και στρατιώτες.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Οι κινητοποιήσεις στην αγροτική κοινότητα Πιέδρας της επαρχίας Τολίμα που ξεκίνησαν τις παραμονές των Χριστουγέννων συνεχίζονται ενάντια στα σχέδια της πολυεθνικής εταιρείας AngloGold Ashanti για τη λειτουργία κέντρου επεξεργασίας χρυσού, για το χρυσωρυχείο La Colosa στην Καχαμάρκα.

ΝΤΟΧΑ.-- Την επιθυμία της Τουρκίας να εξασφαλίσει συνεργασία όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, από το Κατάρ, εξέφρασε χτες από την Ντόχα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Σαλίχ αλ Σάντα. Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, ήδη διεξάγονται συζητήσεις προς την κατεύθυνση μελλοντικής συνεργασίας, ωστόσο δε δίνονται λεπτομέρειες πριν την ολοκλήρωσή τους.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Σε φάση πλήρους ανάρρωσης είναι πλέον ο πρώην Πρόεδρος της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα που ταλαιπωρήθηκε πριν τρεις βδομάδες από λοίμωξη του αναπνευστικού και επέμβαση αφαίρεσης πέτρων στη χολή.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι πρόεδροι Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ και Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ συναντήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην Αιθιοπία για το ζήτημα του καθορισμού των μεταξύ τους συνόρων, τις εξαγωγές πετρελαίου, το καθεστώς της πετρελαιοφόρας περιοχής Αμπγέι. Το Σάββατο, πάντως, στο Σουδάν εκπρόσωποι του ένοπλου «Σουδανικού Επαναστατικού Μετώπου» (SRF) και του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Δυνάμεις Εθνικής Συναίνεσης» (NCF) κατέληξαν σε συμφωνία για ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασίρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ