Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μοχλός αντιλαϊκών ανατροπών τα δανειακά «πακέτα»

Και στην περίπτωση της Κύπρου, επιβεβαιώνεται ότι στόχο έχουν να επιταχύνουν προαποφασισμένα μέτρα, στο πλαίσιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών - μελών

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, κύρια ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, εκφράζονται με ιδιαίτερα οξυμένο τρόπο στις αξιώσεις της τρόικας για αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο

(c) Hemera Technologies

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, κύρια ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, εκφράζονται με ιδιαίτερα οξυμένο τρόπο στις αξιώσεις της τρόικας για αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο
Η Κύπρος συνεχίζει να παραμένει στο επίκεντρο της διαχείρισης της κρίσης από τα αστικά επιτελεία, καθώς στις 21 Γενάρη συζητιέται στο Γιούρογκρουπ η πορεία προς το μνημόνιο και το δάνειο από την τρόικα. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ΕΕ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, μίλησε χτες για ανάγκη «να τελειώνουμε με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη τροποποιήσει αναλόγως τη νομοθεσία της, «ωστόσο πως πρέπει να καταφέρουμε να εφαρμόζονται πραγματικά οι νέοι νόμοι».

Ο τραπεζικός τομέας και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τα δυο ζητήματα στα οποία εστιάζει η τρόικα στις διαβουλεύσεις για το μνημόνιο. Είναι, μάλιστα, σχεδόν βέβαιο ότι η τελική συμφωνία θα υπογραφεί με τη νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Φλεβάρη.

Μεγάλο μέρος του δανειακού πακέτου για την Κύπρο προορίζεται για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αναφερόμενος σ' αυτά τα ποσά, ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπολίτευσης Ζ. Γκάμπριελ είπε πριν από λίγες μέρες πως «ο Γερμανός φορολογούμενος δεν μπορεί να σώσει κυπριακές τράπεζες, η λειτουργία των οποίων βασίζεται σε συνδρομή στη φοροδιαφυγή», υπονοώντας ότι υπάρχει παρασκήνιο στην προέλευση ξένων κεφαλαίων στο νησί.

Ο Ολι Ρεν ανέφερε σε συνέντευξή του πως και ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Π. Στάινμπρουκ του «μετέφερε προσωπικά» την πρόθεση του κόμματός του να μη στηρίξει το κυπριακό πακέτο, επικαλούμενος ακριβώς αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα του κυπριακού δανείου αναμένονταν να βρεθεί χτες στις συνομιλίες ανάμεσα στην Α. Μέρκελ και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Λεμεσό.

Οπως είπε η Α. Μέρκελ, η τρόικα βρίσκεται ακόμη «μακριά» από τη λήψη απόφασης για δάνειο στην Κύπρο, και ότι «ο σκοπός είναι να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις από τη μία πλευρά και μετά να μιλήσουμε για αλληλεγγύη σε αντάλλαγμα».

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε χτες ότι η Ευρωζώνη δεν πλησιάζει καν στην επικύρωση ενός «σχεδίου διάσωσης» για την Κύπρο, δήλωσε, προσθέτοντας πως η χώρα πρέπει να βελτιώσει τη διαφάνεια του τραπεζικού της συστήματος. «Η διαφάνεια των τραπεζών είναι μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει να χειριστεί η Κύπρος στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο παιχνίδι και οι «οίκοι»

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, από B3 σε Caa3, με το αιτιολογικό ότι η κατάσταση στη χώρα «θα μπορούσε σαφώς να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 έως 18 μηνών» και ο κίνδυνος η κυπριακή κυβέρνηση να κάνει στάση πληρωμών για το χρέος της «έχει αυξηθεί σημαντικά».

Οπως προέκυψε έπειτα από συνάντηση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Β. Σιαρλή, με τους πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ, ως το 2014 το δημόσιο χρέος της Κύπρου υπολογίζεται να ανέλθει στο 150% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εγχώριες τράπεζες διακρατούν το 48% του δημόσιου χρέους, οι εγχώριοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία πρόνοιας διακρατούν το 4%, άλλοι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 3%, ενώ ξένοι επενδυτές και πιστωτές διακρατούν το 45% του κυπριακού δημόσιου χρέους.

Οπως ανακοινώθηκε, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει επίσημα την επέκταση κατά πέντε χρόνια του χρόνου λήξης του δανείου από τη Ρωσία, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με περίοδο χάριτος δύο ετών και την έναρξη της πληρωμής κεφαλαίων το 2018.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ