Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέος γύρος «παζαριού» στη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Ενας νέος γύρος διπλωματικού ενδοϊμπεριαλιστικού «παζαριού» έλαβε χώρα, χτες το μεσημέρι, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, όπου ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, είχε συνομιλίες με τους υφυπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Ουίλιαμ Μπερνς και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, αντίστοιχα. Μετά από πέντε ώρες συνομιλιών, ο Μπραχίμι αρκέστηκε να δηλώσει ότι όλοι συμφωνούν απολύτως ότι είναι επείγον να τερματιστεί η αιματοχυσία και αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα αλλά «δεν βλέπει τώρα κοντά κάποια πολιτική λύση».

Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, νωρίτερα, έχει δηλώσει απλώς ότι πλαίσιο της συζήτησης παραμένουν τα συμπεφωνημένα μεταξύ των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Γενεύη και πάλι, στις 30 του περασμένου Ιούνη, τα οποία προέβλεπαν γενικόλογα την προώθηση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία με τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης. Σ' αυτό το γενικόλογο πλαίσιο, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συμφώνησαν πρόθυμα ενώπιον του τότε απεσταλμένου του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αφού ήταν εμφανές ότι ο καθένας μπορεί να του δώσει όποια ερμηνεία επιθυμεί - κάτι που έγινε κιόλας αμέσως, από την επόμενη μέρα. Σήμερα, ο Μπραχίμι φέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να προσθέτει σειρά ορισμένων προτάσεων στη βάση των αλλεπάλληλων γύρων επαφών που είχε, όλο το περασμένο χρονικό διάστημα, τόσο με τη συριακή ηγεσία και τις δυνάμεις που συντάσσονται μαζί της, όπως η Ρωσία και το Ιράν, όσο και με τους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις που τους στηρίζουν, όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία αλλά και οι πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου.

Χτες, πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς που δε διασταυρώνονται υποστήριζαν ότι έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την αεροπορική βάση Ταφτανάζ στην επαρχία Ιντλίμπ.

Προετοιμασία «εδάφους» για την «επόμενη μέρα»

Χτες, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «έτοιμος» για «κάθε στήριξη» στους αντικαθεστωτικούς. Για να ρίξει «στάχτη στα μάτια» πρόσθεσε ότι πρέπει να αποκλειστεί «κάθε προοπτική ανάδειξης τρομοκρατικών δυνάμεων» μέσα στη διαδικασία για τη μετά Ασαντ εποχή. Βέβαια, οι μισθοφόροι που έχουν συγκροτήσει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ενισχύονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τη Γαλλία, που θυμίζουμε ότι πρώτη έσπευσε να αναγνωρίσει.

Ταυτόχρονα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκινάει τα ναυτικά γυμνάσια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα ανοιχτά της Συρίας, που περιλαμβάνουν και επίσκεψη μια φρεγάτας στη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας και συμμετοχή στις λεγόμενες «περιπολίες ενάντια στην πειρατεία στον Κόλπο του Αντεν» από 14-18 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ