Κυριακή 20 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κολυμβητήρια για τις λαϊκές ανάγκες μαζικού και αγωνιστικού αθλητισμού

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Αθλητικής Επιτροπής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Η συνένωση του Ποσειδωνίου (φωτ.) με το Εθνικό Κολυμβητήριο κάθε άλλο παρά βελτίωσε την κατάσταση και στις δυο αθλητικές εγκαταστάσεις

Eurokinissi

Η συνένωση του Ποσειδωνίου (φωτ.) με το Εθνικό Κολυμβητήριο κάθε άλλο παρά βελτίωσε την κατάσταση και στις δυο αθλητικές εγκαταστάσεις
Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της Θεσσαλονίκης («Αλεξάνδρειο», «Ναυταθλητικό», «Περιφερειακό», «Μίκρας») εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και των ιδιωτικοποιήσεων.

Πέρσι η χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους άγγιξε μόλις και μετά βίας τα 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται τουλάχιστον κατά 50% μειωμένη και ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μεταφορά τους στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης.

Οι κενές οργανικές θέσεις, που υπήρχαν πριν τη συγχώνευσή τους σε ένα νέο Νομικό Πρόσωπο, όχι απλά δεν καλύφθηκαν, αλλά καταργήθηκαν. Ετσι, σε όλα τα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης, σήμερα, απασχολούνται 41 άτομα. Οι ανάγκες σε προσωπικό, όταν αυτές καλύπτονται, αντιμετωπίζονται μέσω ιδιωτών εργολάβων.

Επιπλέον, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και γενικότερα σε υποδομές, με αποτέλεσμα οι αθλητές να τα εγκαταλείπουν και όσοι εξακολουθούν να αθλούνται, χαρατσώνονται μέσα από τα Σωματεία τους καθώς καλούνται να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα των αθλητικών κέντρων.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο που προέκυψε από τη συνένωση του Εθνικού Κολυμβητηρίου και του Ποσειδώνιου Αθλητικού Κέντρου. Από 3.000 αθλητές έμειναν να αθλούνται λιγότεροι από πεντακόσιοι, σύμφωνα με δηλώσεις υπευθύνων. Από 80 και πλέον εργαζόμενοι στα 2 κολυμβητήρια, έμειναν 11 και οι 4 συνταξιοδοτούνται σύντομα. Χρωστάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στις ΔΕΚΟ.

«Λαϊκή πάλη για δημιουργία δημόσιου φορέα φυσικής αγωγής και αθλητισμού»

Σε πάλη για τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα για τον αθλητισμό και την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας καλεί η Αθλητική Επιτροπή της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Eurokinissi

Σε πάλη για τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα για τον αθλητισμό και την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας καλεί η Αθλητική Επιτροπή της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
Με αφορμή αυτή τη δραματική κατάσταση η Αθλητική Επιτροπή της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει για ενιαίο δημόσιο φορέα φυσικής αγωγής και αθλητισμού, με ενιαίο φορέα αξιοποίησης εγκαταστάσεων, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια μέσα στη γενική ανατροπή της ζωής που έφερε η καπιταλιστική κρίση, έγινε ανατροπή και στο χώρο του αθλητισμού.

Η υποχρηματοδότηση που ήδη υπήρχε έγινε ουσιαστικά κατάργηση και αυτών των πενιχρών κονδυλίων. Οι αθλητικές ομοσπονδίες δεν μπορούν να στηρίξουν κανένα αθλητικό σχεδιασμό.

Οι τελευταίες κυβερνήσεις, προσπαθώντας να σώσουν τα κέρδη των τραπεζών, εφοπλιστών και επιχειρηματικών ομίλων, κόβουν κάθε δαπάνη που αφορά δικαιώματα του λαού για Υγεία, Παιδεία, Αθληση κ.λπ., ώστε να προσφέρουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες και, ταυτόχρονα, υπηρεσίες, εγκαταστάσεις κ.λπ. που πρόσφερε το κράτος να τα δώσει στους ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν πουλώντας αυτό που μέχρι χτες ήταν δωρεάν.

Μετακυλίουν τις δαπάνες στο λαό, δηλαδή στους γονείς, κλείνουν αθλητικές εγκαταστάσεις, δίνουν λαϊκή περιουσία (στάδια, αθλητικά κέντρα, κολυμβητήρια) στους ιδιώτες.

Στο άρθρο 23 (Εφημερίδα της Κυβέρνησης που αναφέρεται στην πρόταση συγχωνεύσεων φορέων και παραχώρησης σταδίων) αναφέρει... "β) Το συνολικό κόστος τυχόν εργασιών... και το σύνολο των πάσης φύσεως λειτουργικών δαπανών να καλύπτεται αποκλειστικά μόνο από τον δικαιούχο της παραχώρησης δήμο ή περιφέρεια".

Ταυτόχρονα όμως έχουν κόψει κάθε χρηματοδότηση σε δήμους ή περιφέρεια και απαντούν στα αιτήματα για χρηματοδότηση των δήμων "βάλτε φόρους". Αυτό το ρόλο έρχεται να υπηρετήσει και ο "Καλλικράτης", ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων και μεταφορά κόστους λειτουργίας στις πλάτες των εργαζομένων και στον αθλητισμό. Ετσι προχωράνε. Στην αιτιολόγηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (διεύθυνση οργανωτικής ανάπτυξης) για τις περικοπές των αθλητικών ομοσπονδιών και τη συγχώνευση υπηρεσιών, φορέων του Δημοσίου, αθλητικών κέντρων δηλώνουν ότι "...ενόψει και της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής προχωράνε στη συγχώνευση φορέων που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον"!!!

Δεν είναι δημόσιο συμφέρον το δικαίωμα και η πρόσβαση στη μαζική άθληση των χιλιάδων παιδιών με τις οικογένειές τους. Αντίθετα, θεωρούν ότι υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον όταν κλείνουν τους χώρους και όταν εξυπηρετούν το ιδιωτικό συμφέρον με τις παραχωρήσεις αθλητικών κέντρων. Τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της πολιτικής, με την οποία θέλουν να σώσουν τα κέρδη των λίγων σε βάρος των πολλών, είναι να την πληρώνουν οι πολλοί. Ακριβό το τίμημα για τους αθλητές, τα χιλιάδες παιδιά που δε θα έχουν τη δυνατότητα ούτε της εμπειρίας του νερού, της χαράς της κολύμβησης, της φυσικής άσκησης.

Για τα αθλητικά σωματεία και τους αθλητές υψηλού επιπέδου σχεδιασμοί χρόνων ανατρέπονται. Πολλοί σταματάνε γιατί δεν μπορούν τα επιπλέον έξοδα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης, αλλά για τοπικό με βάση τις δυνατότητες των γονιών, των προπονητών που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και των αντοχών ελάχιστων εργαζομένων που έχουν απομείνει στα αθλητικά κέντρα, που για να αντεπεξέλθουν δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες κάνοντας εργασίες πολλών ειδικοτήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όλων.

Ο Αθλητισμός για το ΚΚΕ έχει ιδιαίτερη αξία γιατί σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που θέλουν και τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στο χώρο για να εμπορευτούν τον αθλητισμό και επίσης στηρίζουν τον "Καλλικράτη" (τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ και της ύπαρξης ιδιωτών και με τον "Καλλικράτη" που υπηρετεί αυτή την πολιτική), το ΚΚΕ είναι υπέρ του αθλητισμού που δε θα υπάρχει καμιά εμπορευματοποίηση γιατί ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και πρέπει να παρέχεται εντελώς δωρεάν.

Με ενιαίο φορέα δημόσιο φυσικής αγωγής και αθλητισμού, με ενιαίο φορέα αξιοποίησης εγκαταστάσεων, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βασική προϋπόθεση να είναι ο λαός στο τιμόνι της εξουσίας.

Ταυτόχρονα, άμεσα διεκδικούμε και προτείνουμε

-- Αναζήτηση χρημάτων εκεί που υπάρχουν και φορολόγησή τους, όπως τράπεζες, εφοπλιστές κ.λπ., που αντί να αυξάνουν τη φορολόγησή τους την μειώνουν με το νέο φορολογικό.

-- Εκτακτο κονδύλι από ΓΓΑ για όλες τις ομοσπονδίες για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών.

-- Να μην προχωρήσει καμιά παραχώρηση αθλητικών σταδίων, αθλητικών κέντρων, κολυμβητηρίων σε δήμους ή ιδιώτες γιατί αυτό θα σήμαινε ίσως και το τέλος του μαζικού και αγωνιστικού αθλητισμού όπως το γνωρίσαμε και θα ξαναγυρίσουμε στις κλειστές αθλητικές λέσχες των πλουσίων προηγούμενων αιώνων.

-- Για αρχή οι γονείς των αθλητών να πληρώνουν το μισό της συνδρομής και γρήγορα να καταργηθεί εντελώς.

-- Οι ΔΕΚΟ να μην πληρώνονται όσο διαρκεί η κρίση (τα κολυμβητήρια στη Θεσσαλονίκη χρωστάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ). Στο φυσικό αέριο για τη θέρμανση του νερού και στο πετρέλαιο να γίνει κρατική ρύθμιση για δωρεάν παροχή όσο διαρκεί η κρίση. Το ίδιο και σε ΔΕΗ, ΕΥΑΘ κ.λπ.

-- Αμεση αντιμετώπιση συντήρησης γιατί κινδυνεύουν παιδιά από πτώση μπετόν λόγω αποσάθρωσης από την υγρασία και ήδη υπήρξαν ατυχήματα. Ευτυχώς μικρά.

-- Μέτρα για τους αθλούμενους για να μη διακόψουν λόγω κόστους, όπως άμεση πληρωμή προπονητών, κάρτα αθλητή για δωρεάν μετακινήσεις στην αστική συγκοινωνία, δωρεάν έλεγχος υγείας και αποθεραπείας των αθλητών όταν τραυματίζονται είτε έχουν εργασία οι γονείς είτε όχι.

-- Προσλήψεις νέων εργαζομένων στα αθλητικά κέντρα και μάλιστα ειδικευμένων.

-- Μόνιμη παρουσία γιατρού στα αθλητικά κέντρα.

-- Πρόσληψη χημικού για τη χλωρίωση και τον έλεγχο του νερού. Δεν υπήρξε ποτέ.

-- Προσλήψεις υδραυλικών. Να πάψουν 2 ή 3 εργαζόμενοι να κάνουν τους υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους και τους μηχανικούς.

Η ενίσχυση του αθλητισμού που την ονομάζουν κόστος δεν είναι κόστος γιατί αφορά την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών και νεολαίας σε όλη τη χώρα.

Τα παραπάνω αιτήματα πρέπει να γίνουν στόχος πάλης για τους γονείς, τους αθλητές, τους προπονητές, τις λαϊκές επιτροπές και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα γιατί ο αθλητισμός και στην κρίση αποτελεί θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη και όχι πολυτέλεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αθλητικών σωματείων(2021-02-26 00:00:00.0)
Σωματεία και φορείς στηρίζουν τον αγώνα ενάντια στο χαράτσι(2018-11-07 00:00:00.0)
Για τα προβλήματα στα κολυμβητήρια Θεσσαλονίκης(2013-01-19 00:00:00.0)
Για τα προβλήματα στα κολυμβητήρια Θεσσαλονίκης(2013-01-19 00:00:00.0)
Απειλεί να κλείσει το δημοτικό κολυμβητήριο(2012-09-29 00:00:00.0)
Κλείνουν τα δύο μεγάλα κολυμβητήρια(2010-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ