Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΕΕ
Κουβεντιάζει για την κυριακάτικη αργία

Για «πλήρη ασυμφωνία» με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, κάνει λόγο η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Ασυμφωνία η οποία διατυπώθηκε στη διάρκεια της προχτεσινής ευρείας σύσκεψης με αντικείμενο τον αγορανομικό κώδικα, με αιχμή του δόρατος την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση της ΕΣΕΕ και κάτω από την πίεση που προφανώς ασκούν οι χιλιάδες μικροκαταστηματάρχες, γενικά έχει ταχθεί κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Ωστόσο, στην καθημερινή της δράση, με τις θέσεις που παρουσιάζει και τα κείμενα που δημοσιοποιεί, η ΕΣΕΕ δείχνει ότι κουβεντιάζει τον τρόπο που θα λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές. Η διοίκηση της ΕΣΕΕ δεν έχει θεμελιωμένη θέση ότι η αργία της Κυριακής είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων και των καταστηματαρχών στο εμπόριο. Δεν περιορίζεται να πει «όχι στην κατάργηση της αργίας» που μεθοδεύει η κυβέρνηση.

Εκείνο που λέει η διοίκηση της ΕΣΕΕ είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «που προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές», ενώ στο κείμενο που δημοσιοποίησε προχτές, με τίλο «επίσημη πρόταση της ΕΣΕΕ για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς» προτείνει τη λειτουργία των καταστημάτων 4 Κυριακές το χρόνο, δύο μέσα στο Δεκέμβρη και άλλες δύο, μία πριν το Πάσχα και μία με απόφαση των εμπορικών συλλόγων, σημειώνοντας μάλιστα ότι ορισμένοι σύλλογοι ζητούν να παραμένουν τα καταστήματα ανοιχτά έξι Κυριακές. Μια τέτοια όμως στάση, το μόνο που τελικά αποδεικνύει είναι ότι η διοίκηση της ΕΣΕΕ εξετάζει και μελετά τρόπους να ανοίξει ο δρόμος για διαφορετική αντιμετώπιση του καθεστώτος λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η ΕΣΕΕ συμφωνεί ακόμα με το άνοιγμα των καταστημάτων επτά μέρες τη βδομάδα στις «τουριστικές» και «εποχιακές» αγορές, με ...«αυτορύθμιση» του ωραρίου από τους εμπορικούς συλλόγους. Στις δε «τουριστικές» περιοχές ζητάει να ενταχθεί και «το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Αθήνας το οποίο μπορεί να διευρυνθεί τόσο χωρικά όσο και χρονικά και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εντός αυτού να καθορίζεται για όλες τις ημέρες με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοιχεία για την κυριακάτικη λειτουργία στο Εμπόριο (2014-07-23 00:00:00.0)
Ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη»! (2012-12-15 00:00:00.0)
Μέσω «διαλόγου» η ανατροπή (2008-07-27 00:00:00.0)
Μέτωπο αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια (2005-01-11 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην κατάργηση της Κυριακής αργίας (2003-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ