Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αφέθηκαν ελεύθεροι τελικά οι προσαχθέντες φοιτητές

Κατακραυγή για την επέμβαση των ΜΑΤ εντός του ιδρύματος, για να χτυπηθεί φοιτητική κινητοποίηση

Από την ώρα της προσαγωγής προχτές το βράδυ
Από την ώρα της προσαγωγής προχτές το βράδυ
Λαϊκή κατακραυγή, καταδίκη της προκλητικής προχτεσινής αστυνομικής επέμβασης εντός του Ιονίου Πανεπιστήμιου εις βάρος αγωνιζόμενων φοιτητών, οι οποίοι προσήχθησαν στην ασφάλεια επειδή πρόβαλαν τα αιτήματά τους σε κινητοποίηση που αποφάσισε ο φοιτητικός τους σύλλογος, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τη διοίκηση του ιδρύματος, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που επικρατούν στην Κέρκυρα.

Η άμεση κινητοποίηση και η λαϊκή διαμαρτυρία στην αστυνομική διεύθυνση προχτές και την εισαγγελία Κέρκυρας χτες το μεσημέρι από φοιτητικούς συλλόγους, άλλους φορείς και σωματεία, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, οδήγησε στην απελευθέρωση των 29 τελικά συλληφθέντων φοιτητών χωρίς τελικά να σχηματιστεί δικογραφία.

Το θέμα, ωστόσο, που αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά από την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι πως με κάθε ευκαιρία επιδιώκεται να υλοποιηθεί ο στόχος της κυβέρνησης και του κεφαλαίου για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καταστολή κάθε κινητοποίησης και διαμαρτυρίας που επιλέγουν και αποφασίζουν οι σύλλογοι εργαζομένων και φοιτητών, για να προωθείται απρόσκοπτα το πανεπιστήμιο της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Στην παραπάνω περίπτωση, το «άλλοθι» για την επέμβαση αποτέλεσε καταγγελία για διατάραξη οικιακής ειρήνης εις βάρος φοιτητών από τη σχολή Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, που διαμαρτύρονταν για την κατάργηση του 7ου εξαμήνου λόγω περικοπών. Από την πλευρά της, η πρυτανική αρχή που αρνούνταν να συναντήσει τους φοιτητές προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της για την επέμβαση της αστυνομίας, ισχυριζόμενη ότι η καταγγελία πιθανά να έγινε από γονέα κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσαγωγή των 29 φοιτητών και αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της πρυτανικής αρχής, των μηχανισμών του αστικού κράτους (Αστυνομίας, Δικαιοσύνης) για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής στα πανεπιστήμια.

«Αποδεικνύεται, σημειώνει, αυτό που εδώ και χρόνια έχει προειδοποιήσει το ΚΚΕ, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα και η βάρβαρη πολιτική θα πηγαίνουν χέρι - χέρι με την καταστολή από το κράτος, την τρομοκρατία, τον περιορισμό δικαιωμάτων και ελευθεριών». Καταγγέλλει την προσπάθεια χτυπήματος και ποινικοποίησης των αγώνων του φοιτητικού, εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Καλεί τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να αποδώσουν τις ευθύνες σε όσους υλοποιούν αυτήν την πολιτική. Να ενισχύσουν την ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας απέναντι στην τρομοκρατία και στην κρατική καταστολή.

Το Νομαρχιακού Συμβούλιο της ΚΝΕ καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα να αντιδράσει για να μην περάσει η προσπάθεια τρομοκρατίας. Να απαιτήσουν να καταργηθεί τώρα ο νόμος - πλαίσιο. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια κατάργησης του ασύλου, γιατί το άσυλο υπάρχει για να προασπίζει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, όχι για τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρήσεων μέσα στις σχολές. Να μην δεχτούν σε κάθε κινητοποίησή τους για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους να καλούνται και να επεμβαίνουν εισαγγελείς και ΜΑΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ