Τρίτη 22 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ...
Μεγάλες πλημμύρες στην Ηλεία

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στα Κρέστενα μετά την άνοδο της στάθμης στον Αλφειό

Eurokinissi

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στα Κρέστενα μετά την άνοδο της στάθμης στον Αλφειό
Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των λοιπών συγκυβερνήσεων καθώς και αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το γεγονός ότι η Ηλεία είναι ανοχύρωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα, ανέδειξε με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, μετά τις πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής και του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, πλημμύρισαν εκτεταμένες περιοχές κοντά στις όχθες του Αλφειού με αποτέλεσμα να πληγούν αγροτικές καλλιέργειες καθώς και κοπάδια αιγοπροβάτων που πνίγηκαν, επειδή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική και αντικατολισθητική προστασία του, ενώ ελάχιστα ήταν και τα σημεία της κοίτης που καθαρίστηκαν τη φετινή περίοδο.

Οπως σημειώνει ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας: «Ως ΚΚΕ έχουμε επισημάνει κατ' εξακολούθηση μετά τις πυρκαγιές του 2007 ότι αν δε γίνουν έργα και δεν παρθούν μέτρα κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να θρηνήσουμε θύματα και να μετράμε πληγές. Οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, αλλά και των εκλεκτών τους σε Δήμους και Περιφέρεια, είναι μεγάλες όσον αφορά τις ελλείψεις και τα έργα που έγιναν με κριτήριο το κέρδος των μεγάλων κατασκευαστικών και επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και για την κερδοσκοπική - εμπορευματική χρήση τους.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται:

-- Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους.

-- Αμεσα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις υπέρ των πληγέντων που θα περιορίζουν, αν δεν εξαλείφουν, τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των όποιων πλημμυρικών φαινομένων.

-- Αμεση αποζημίωση για όλες τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στις υποδομές. Να μην ισχύσει ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.

-- Αμεσος καθαρισμός στις κοίτες των ποταμών και στα ρέματα.

-- Σχεδιασμός με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα για δασοκαλύψεις, ορθολογικές χρήσεις γης, απελευθέρωση κρίσιμων παραρρεμάτιων περιοχών και διάνοιξη ρεμάτων, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών απορροών ή και κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα διευθέτησης και, όπου είναι απαραίτητο, εκτροπής της ροής προς ασφαλέστερους αποδέκτες.

-- Συνολική διαχείριση των υδρολογικών λεκανών χειμάρρων και ρεμάτων μέχρι την εκβολή τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλo ένα επικοινωνιακό σόου σε ρέμα της ανατολικής Αττικής (2023-10-26 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή (2022-11-05 00:00:00.0)
Να προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης, καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών (2019-11-28 00:00:00.0)
Οι «πειθαρχικές ευθύνες» δεν μπορούν να σκεπάσουν την αντιλαϊκή πολιτική (2018-07-03 00:00:00.0)
Επείγον ζήτημα η αντιπλημμυρική προστασία (2014-09-23 00:00:00.0)
Πολιτική που «πνίγει» τα λαϊκά νοικοκυριά (2009-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ