Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Στα σκαριά νέα σχέδια εξαπάτησης

Για ενίσχυση του... κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης αναμένεται να κάνουν λόγο τα κυβερνητικά στελέχη. Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί η χορήγηση ευτελών ποσών στις πολυμελείς οικογένειες

Νέα αισχρή επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, όλων αυτών που υποφέρουν από τις κυβερνητικές πολιτικές της ΟΝΕ, επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με «διαρροές» και τυμπανοκρουσίες περί ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής. Σ' αυτά τα πλαίσια φαίνεται να εντάσσεται και η χτεσινοβραδινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, εξετάστηκε η εισήγηση που θα γίνει αύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με θέμα τις δημοσιονομικές δαπάνες την τριετία 2002 - 2004.

Ηδη, τα διάφορα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» διοχετεύουν προς τα Μέσα Ενημέρωσης την άποψη ότι αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για την ενίσχυση των πολύτεκνων μητέρων, των οικογενειών, με τρία παιδιά και άνω κλπ. Βέβαια, ακόμα κι αν ανακοινωθούν μέτρα σε μια τέτοια κατεύθυνση, είναι φανερό πως περισσότερο θα στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων και σε καμιά περίπτωση για μέτρα στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων. Αλλωστε, πρόκειται για σενάρια που θεωρούνται... ανεκτά από την εφαρμοζόμενη πολιτική, για την αντιμετώπιση, όπως λένε, δημογραφικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ουσία, πάντως, είναι ότι όλη η επιχείρηση εξαπάτησης στήνεται τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει καταθέσει στην ΕΕ το περιβόητη Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που απλά σημαίνει «θάψιμο» κάθε ουσιαστικού μέτρου που θα ενισχύει πραγματικά τα λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, στις αρχές Μάρτη ο Γ. Παπαντωνίου επισκέφτηκε το Λονδίνο, όπου συζήτησε και το θέμα παροχής στη χώρα μας αγγλικής τεχνογνωσίας για την «αναμόρφωση» των κοινωνικών δαπανών, οι οποίες θα χορηγούνται πλέον με ακραία νεοφιλελεύθερα κριτήρια, κάτι που στην πράξη σημαίνει άγριες περικοπές.

Βέβαια, το άγχος των κυβερνώντων να αντιμετωπίσουν την όλο και χειρότερη εικόνα που προκαλεί η εφαρμοζόμενη πολιτική και οι συνέπειές της, τους οδηγεί σε διάφορες προπαγανδιστικές αλχημείες. Ετσι, μαζί με όλα τα άλλα ακούγεται και ότι...«η κυβέρνηση μελετά να περικόψει τις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου να ενισχύσει κοινωνικές πολιτικές». Τέτοιου είδους διατυπώσεις, βέβαια, δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Απλά φαίνεται πως το κυβερνητικό επιτελείο αξιοποιεί τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν ανάμεσα σε ξένες κυβερνήσεις και πωλητές οπλικών συστημάτων, για το είδος των εξοπλισμών που θα αγοραστούν. Λόγος, βέβαια, γίνεται για τη νέα «αγορά του αιώνα» των πολεμικών αεροσκαφών - που δεν είναι τελικά σίγουρο αν είναι τα «Γιουροφάιτερ» - και των αρμάτων μάχης, συμφωνία που όπως δείχνουν τα πράγματα δε θα υπογραφεί τελικά στο άμεσο μέλλον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαγειρεύουν νέα πυροτεχνήματα;(2001-03-29 00:00:00.0)
... να μάλαμα(2001-03-06 00:00:00.0)
Κίνηση υπέρ των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων(2001-01-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-09-14 00:00:00.0)
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ(1999-09-07 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής(1996-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ