Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΕ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Ασήκωτοι φόροι σε κάθε σπιθαμή γης

Απογείωση της φορο-ληστείας και επέκταση του μέτρου σε μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις, αγροτεμάχια κ.ά. Και αυτόματες αυξήσεις με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών

Νέας κοπής ασήκωτα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία επιστρατεύει η συγκυβέρνηση για την εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού και του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Με απόλυτα δεδομένο τον αντιλαϊκό στόχο για έσοδα τουλάχιστον από 3 δισ. ευρώ το χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών μαζί και τα κόμματα που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) μπαίνουν στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης που θα καταθέσουν στη Βουλή. Το νέο μέτρο θα περάσει στην καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων από το β' εξάμηνο της φετινής χρονιάς, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει να αποστέλλει τα χαρατσόχαρτα για το 2013.

Ο λεγόμενος «ενιαίος φόρος ακινήτων» ήταν στην ατζέντα χτεσινής σύσκεψης των εκπροσώπων των κομμάτων της συγκυβέρνησης με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Την ερχόμενη βδομάδα θα «διαβουλευτούν» με τον υπουργό Γ. Στουρνάρα προκειμένου στη συνέχεια να παραπέμψουν τις τελικές αποφάσεις στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Στο νέο λεγόμενο «ενιαίο τέλος ακινήτων» θα ενσωματώσουν τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ) με την ταυτόχρονη επέκταση του χαρατσιού και στις μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις, όπως σε οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά. Είναι απόλυτα φανερός ο στόχος τους να διαμορφώσουν συνθήκες για συγκέντρωση γης και περιουσίας σε λιγότερα χέρια, καθώς με τα νέα χαράτσια θα κάνουν δυσβάσταχτη την κατοχή μικρής, ακόμη και αμελητέας αξίας, λαϊκής περιουσίας.

Με βάση και τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι το κυβερνητικό αντιλαϊκό σχέδιο προβλέπει:

Περιοχές εντός σχεδίου πόλης: Σπίτια και άλλοι στεγασμένοι χώροι, επίσης τα οικόπεδα και μη ηλεκτροδοτούμενες μικροϊδιοκτησίες που κατέχονται από φυσικά πρόσωπα φορολογούνται με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,05% ή 0,1% και θα φθάνουν μέχρι 1,5%-2%. Οι συντελεστές αυτοί θα εφαρμόζονται πάνω στη συνολική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων, από την οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφαιρείται ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ. Αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος που θα κλειδώσει το «αφορολόγητο όριο» θα διαμορφωθούν οι συντελεστές.

Εκτός σχεδίου πόλης-αγροτεμάχια: Σε αυτή τη φάση φαίνεται να δρομολογούν την αυτοτελή φορολόγηση των συγκεκριμένων εδαφικών εκτάσεων, δηλαδή να τα φορολογήσουν ανεξάρτητα από το «ενιαίο τέλος ακινήτων». Θα υπολογίζουν το νέο χαράτσι ανά τετραγωνικό μέτρο γης και με κριτήρια όπως το είδος της εδαφικής έκτασης (αγρός, βοσκοτόπι κ.ά.) και της καλλιέργειας, την απόσταση από τη θάλασσα, αν είναι αρδευόμενο ή όχι, αν έχει πρόσοψη σε οδικό δίκτυο (εθνικό, επαρχιακό) κ.ά. Η ξεχωριστή κλίμακα που θα εφαρμόζεται για τις εκτός σχεδίου πόλης εδαφικές εκτάσεις θα περιλαμβάνει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο και συντελεστές φόρου παρόμοιους ή ίδιους με αυτούς που θα ισχύουν για τη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία στις περιοχές των πόλεων της χώρας.

Αντικειμενικές αξίες: Το επόμενο κόλπο έχει να κάνει με τη διόγκωση των αντικειμενικών αξιών, στο πλαίσιο της εξίσωσης με τις εμπορικές τιμές. Το μέτρο αυτό είναι απόλυτα δεδομένο. Η εφαρμογή του σημαίνει την «αυτόματη» διόγκωση του χαρατσιού που σχεδιάζουν να εισπράττουν κάθε χρόνο. Οι επερχόμενες ανατιμήσεις συμπαρασύρουν προς τα πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές και τα οποία δε θα περάσουν στο δήθεν «ενιαίο φόρο», όπως, για παράδειγμα, το ΤΑΠ, που πληρώνεται μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, ακόμη και από τους ενοικιαστές. Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ακυρώσουν στην πράξη και τη σχεδιαζόμενη... μείωση των συντελεστών μεταβίβασης της μικρής περιουσίας.

Κραυγαλέες εξαιρέσεις και πολύ χαμηλότεροι συντελεστές σχεδιάζονται για τα ακίνητα που εμφανίζονται στην ιδιοκτησία εταιρειών (νομικά πρόσωπα). Από ανύπαρκτοι μέχρι συμβολικοί αναμένεται να είναι οι φόροι στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ισχυρών ομίλων και επιχειρήσεων (βιομηχανικά, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχειακά συγκροτήματα κ.ά.), που άλλωστε με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις έχουν το ελεύθερο να μην πληρώσουν ούτε τσακιστή δεκάρα.

Το νέο αντιλαϊκό χαράτσι για το 2013 θα ξεκινήσει από το β' εξάμηνο φέτος. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα πληρωθεί μέχρι σε 5 μηνιάτικες δόσεις με την τελευταία το αργότερο μέχρι το Φλεβάρη του 2014, προκειμένου να εμφανίσουν τα χαράτσια στα έσοδα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκός κουρνιαχτός για το χαράτσι (2013-11-02 00:00:00.0)
Ασήκωτα χαράτσια σε σπίτια και κάθε σπιθαμή γης (2013-10-24 00:00:00.0)
Ασήκωτα χαράτσια για το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών (2013-05-19 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν το νέο χαράτσι (2013-01-04 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν το νέο χαράτσι (2013-01-04 00:00:00.0)
«Στεγνώνουν» μισθωτούς, εξαφανίζουν τους μικρούς ΕΒΕ (2012-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ