Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΦΟΡΟ-ΕΠΕΛΑΣΗ
«Στεγνώνουν» μισθωτούς, εξαφανίζουν τους μικρούς ΕΒΕ

Κομμένα και ραμμένα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου τα μέτρα που δρομολογεί η συγκυβέρνηση

Νέα ασήκωτα χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, στη μικρή λαϊκή κατοικία και περιουσία, σε συνδυασμό με τη βαριά φορολογία στο λαϊκό εισόδημα, συνθήκες στραγγαλισμού και αποπομπής από το πεδίο της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου των αυτοπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, είναι στα μέτρα της φορο-εξαχρείωσης που ετοιμάζεται να κλιμακώσει η συγκυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

-- Λαϊκή κατοικία-περιουσία: Από 1η Γενάρη 2013 μπαίνει σε εφαρμογή το νέο «ενιαίο τέλος ακινήτων», στο οποίο θα ενσωματώσουν τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ). Επεκτείνουν το μέτρο σε κάθε σπιθαμή γης, σε αγροτεμάχια και άλλες μη ηλεκτροδοτούμενες εδαφικές εκτάσεις, που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεων. Για την καλύτερη εφαρμογή του νέου μέτρου προχωρούν στην επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που δεν υπάρχουν. Τα λεγόμενα «τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση» θα τα θεωρούν «πραγματικά», θα τα αθροίζουν δηλαδή με τα άλλα εισοδήματα, απογειώνοντας παραπέρα τη φοροληστεία. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές ακινήτων. Εξετάζεται το μέτρο για αυτοτελή φορολόγηση, από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από νοίκια, εξέλιξη που επιβαρύνει τους μικροϊδιοκτήτες, σε αντίθεση με τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σήμερα τα εισοδήματα από νοίκια προστίθενται στα άλλα εισοδήματα και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα.

-- Αυτοαπασχολούμενοι - μικροεπαγγελματίες: Καταργείται και το ήδη κουτσουρεμένο αφορολόγητο όριο (5.000 ευρώ) που ισχύει σήμερα. Μπαίνει ενιαίος φορολογικός συντελεστής, που σύμφωνα με διαρροές από τα κόμματα που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση εκτοξεύεται στο 30% ή στο 35%. Το νέο χαράτσι θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ, διαμορφώνοντας συνθήκες ασφυξίας για τους μικροεπαγγελματίες, ακόμη περισσότερα λουκέτα σε μικρομάγαζα και συγκέντρωση της υπάρχουσας «πίτας» στα χέρια των μονοπωλίων και ισχυρών επιχειρήσεων.

-- Αγρότες: Καταργείται το αφορολόγητο (5.000 ευρώ) και μπαίνει συντελεστής από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», στο 6% σύμφωνα με «διαρροές» από τη συγκυβέρνηση. Καταργείται το «αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος», χαρατσώνουν τη φτωχομεσαία αγροτιά με βάση τα λογιστικά βιβλία, μέτρο που προβλέπεται να ισχύσει από το 2014. Ακόμη μεγαλύτερη προβλέπεται η καρατόμηση της επιστροφής ΦΠΑ από 11% στο 6%, επίσης και στο ύψος της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών. Τα παραπάνω έρχονται σε συνδυασμό με τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

-- Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα με τη διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή στο 35% για όλα τα εισοδήματα πάνω από 16.000 ευρώ. Η νέα κλίμακα θα έχει μόλις 3 κλιμάκια, από 8 σήμερα. Η φοροληστεία (μέσω της κλίμακας) απογειώνεται σε νέα ύψη για εισοδήματα από 16.000 μέχρι 26.000 ευρώ το χρόνο. Προκλητικά ενισχυμένοι είναι οι μεγαλοεισοδηματίες που ελαφρύνονται μέχρι 10 ολόκληρες μονάδες (35% από 45%) που ισχύει σήμερα για τα ποσά πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο! Οι συντελεστές φόρου 25%, 35%, 38%, 40% και 45%, οι οποίοι αντιστοιχούν, σήμερα, στα 5 φορολογικά κλιμάκια από τις 16.000 ευρώ και πάνω, αντικαθίστανται από έναν ενιαίο συντελεστή 35%! Καταργούν και το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών. Διαλύουν και τις ελαφρύνσεις που αφορούν στις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ