Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ισχυρή έκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους - ο δράστης και ένας άνδρας του προσωπικού ασφαλείας - και αρκετοί να τραυματιστούν. Η έκρηξη, η οποία εκτιμάται ως επίθεση αυτοκτονίας, έγινε στη δεύτερη είσοδο της αμερικανικής πρεσβείας, από όπου περνούν όσοι θεωρούν βίζα εισόδου στις ΗΠΑ.

Μέχρι το βράδυ δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης, ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε να υποδείξει ως ένοχο το «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο» (DHKP-C), που χαρακτηρίζεται «ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση» από την κυβέρνηση της Τουρκίας και τις ΗΠΑ. Πρόσφατα είχαν γίνει συλλήψεις 9 δικηγόρων που φέρονταν να έχουν σχέσεις με το συγκεκριμένο κόμμα και γι' αυτό η κυβέρνηση συνδέει με αυτές την επίθεση.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, σε δηλώσεις της υποστήριξε ότι οι αμερικανικές αρχές συνεργάζονται με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή «παραμένει ένας από τους πλέον ισχυρούς εταίρους και ΝΑΤΟικός σύμμαχος, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ εφιστά την προσοχή στους Αμερικανούς που ζουν ή επισκέπτονται την Τουρκία για πιθανή βία, καλώντας τους να εγγραφούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ηλεκτρονικά και να αποφεύγουν τα προξενεία και την πρεσβεία, καθώς και τις διαδηλώσεις και τις μεγάλες συγκεντρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ