Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο σχέδιο «Αθηνά»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Συμβολική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ) πραγματοποίησαν χτες μέλη των επιτροπών αγώνα του ΜΑΣ αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά», που προβλέπει τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, συγχωνεύσεις, μετακινήσεις και καταργήσεις τμημάτων, αλλαγές που συνδέονται κύρια με το περιεχόμενο των σπουδών και την προσαρμογή τους στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Φοιτητές από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το ΑΠΘ έστησαν δύο σκηνές έξω από το ΥΜΑΘ αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στις τσέπες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών καθώς θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος μετακίνησης των παιδιών τους σε άλλες πόλεις. Με το πανό που άπλωσαν μπροστά στο υπουργείο απαίτησαν: «Κανένας σπουδαστής χωρίς σπουδές. Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί. Καμία διαβούλευση. Οχι στο σχέδιο "Αθηνά"». Και με τα συνθήματα διαδήλωσαν: «Ελα με το ΜΑΣ στην πάλη σπουδαστή, το σχέδιο "Αθηνά" να μην εφαρμοστεί», «Μέτωπο αγώνα σπουδαστών κανένας φοιτητής εκτός σπουδών».

Σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συγχωνεύεται με το ΤΕΙ Σερρών σε ένα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Από την πόλη της Θεσσαλονίκης φεύγουν 10 τμήματα και μετακομίζουν τα 8 στις Σέρρες και τα 2 στη Φλώρινα, ενώ 2 ακόμη καταργούνται. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις περίπου 8.000 - 10.000 φοιτητές, 100 εκπαιδευτικοί και 50 διοικητικοί υπάλληλοι.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, εργαζόμενοι και φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους, με νέα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΜΑΘ.

Τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σήμερα, εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης καλεί έκτακτη σύσκεψη για τις μετακινήσεις τμημάτων του ΤΕΙ.

Στο μεταξύ, αντίθετο με το σχέδιο «Αθηνά» εμφανίζεται και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που καταργείται.

Σε άλλες πόλεις

Σήμερα, στην Κεφαλονιά θα γίνει συλλαλητήριο ενάντιο στο σχέδιο, στη 1 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου. Στο συλλαλητήριο καλεί και η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η οποία έχει προκηρύξει και δίωρη στάση για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το σχέδιο, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα συγχωνευθεί με το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το ΤΕΙ Πάτρας και θα ονομαστούν ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Μεταξύ των τμημάτων που θα καταργηθούν ή θα μεταφερθούν απ' την Κεφαλονιά στο Μεσολόγγι είναι και το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Οι σπουδαστές κατέθεσαν την αντίθεσή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, σημειώνοντας ότι η μεταφορά γίνεται με την επίφαση της κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσα από την υπό δημιουργία Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας στο Μεσολόγγι. Αναρωτιούνται εάν το Τμήμα μεταφερθεί τι θα απογίνουν οι εγκαταστάσεις, οι καθηγητές τους, με τους οποίους καθημερινά συνεργάζονται.

Τη διαμαρτυρία τους έχουν δηλώσει και οι σπουδαστές του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι, που συγχωνεύεται με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Οργανισμών και Συστημάτων, με κατεύθυνση Κοινωνικής Οικονομίας, σημειώνοντας πως έχουν πολύ διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών.

Είναι πραγματικά μεγάλο το ερώτημα για πολλούς φοιτητές που εκτός απ' το ότι μετακομίζουν σε άλλη πόλη αλλάζουν ξαφνικά και αντικείμενο σπουδών. Στο υπό «διαβούλευση» σχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και είναι λογικό να βρίσκονται σε ανησυχία και να αντιδρούν.

Αντίστοιχα ασύμβατη φαίνεται ότι είναι η συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σε ανακοίνωσή του το τμήμα διαμαρτύρεται για τη συγχώνευση με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΔΕ) της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τονίζει ότι η «προτεινόμενη απορρόφηση είναι ακαδημαϊκά ασύμβατη, καθώς συγχωνεύονται ένα Πολυτεχνικό Τμήμα πενταετούς φοίτησης και ένα Τμήμα τετραετούς φοίτησης, με προγράμματα σπουδών διαφορετικά κατά τα 4/5, και με φοιτητές διαφορετικού υποβάθρου»!

Επίσης, σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας εκφράζει την εντονότατη αποδοκιμασία του για το σχέδιο «Αθηνά» και προσθέτει ότι «το υπουργείο θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει τις θέσεις του, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα και το μέλλον του ιδρύματός μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» σε σχέδιο «Αθηνά 2» (2015-03-04 00:00:00.0)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις των σπουδαστών στα ΤΕΙ (2013-10-25 00:00:00.0)
Συγκέντρωση και στην Αθήνα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» (2013-02-14 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο σχέδιο «Αθηνά» (2013-02-08 00:00:00.0)
Για το σχέδιο «Αθηνά» (2012-12-18 00:00:00.0)
Οι σπουδαστές των ΤΕΙ διαδηλώνουν την Τετάρτη (2012-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ