Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Ανταγωνιστικότητα σημαίνει τσακισμένοι εργάτες

Ωμά και κυνικά, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γράφουν ότι οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα εξαιτίας της φτηνής εργατικής δύναμης και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων

Σε μετάφραση, το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το δημοσίευμα των «Financial Times»
Σε μετάφραση, το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το δημοσίευμα των «Financial Times»
Με την ωμή παραδοχή ότι το φθήνεμα της εργατικής δύναμης και το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων και η περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης είναι απαραίτητοι όροι για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μιας καπιταλιστικής οικονομίας, υποδέχεται η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» («Financial Times») την αύξηση του ενδιαφέροντος από τα μονοπώλια για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως η ίδια διαπιστώνει. Η εφημερίδα φιλοξενεί εκτιμήσεις επιχειρηματιών για τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα και εστιάζει στην αυξημένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, λόγω μείωσης στους μισθούς την τελευταία διετία και περισσότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

Γράφει συγκεκριμένα: «Τέτοιες (επιχειρηματικές) κινήσεις αντανακλούν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα μετά από μια πτώση 30-35% του μισθολογικού κόστους κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, καθώς και τη βελτίωση της ευελιξίας της εργασίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ως προϋπόθεση για τις ενισχύσεις διάσωσης. Η δύναμη των ελληνικών συνδικάτων έχει επίσης καμφθεί, καθώς οι εταιρείες είναι πλέον σε θέση να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις προβλέψεις των τραπεζών για ανάκαμψη της οικονομίας από το γ' τρίμηνο του 2013, ενώ υπογραμμίζεται ότι πολυεθνικές, όπως η «Unilever» και η «Procter & Gamble», έχουν ανακοινώσει σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στη χώρα. Από το ρεπορτάζ μιας από τις ναυαρχίδες του αστικού Τύπου παγκόσμια, προκύπτει ότι για να έρθουν επενδύσεις πρέπει να φτάσει ο λαός στον πάτο, κόντρα στους ντελάληδες των διάφορων μειγμάτων διαχείρισης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι μια καπιταλιστική οικονομία μπορεί να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της χωρίς να εξαθλιώνει το λαό, χωρίς να τσακίσει κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Προκύπτει ακόμα ότι η «ανάκτηση της εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα, που διαπίστωνε ο Αντ. Σαμαράς όταν διαφήμιζε τις επενδύσεις ξένων πολυεθνικών στη χώρα, είχε να κάνει αποκλειστικά με τα φτηνά εργατικά χέρια και τις άλλες φιλομονοπωλιακές ανατροπές που προωθούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ

Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έφθασε το 2012 στο ψηλότερο επίπεδο της πενταετίας και στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δείχνοντας ότι η γερμανική αστική τάξη συνεχίζει να κερδίζει παρά την κρίση στην Ευρωζώνη, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της έναντι των ανταγωνιστών - εταίρων της.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ανήλθε στα 188,1 δισ. ευρώ το 2012 - τα υψηλότερα επίπεδα από τότε ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία το 1950. Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν το Δεκέμβρη κατά 0,3%, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,3%, διευρύνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 16,8 δισ. ευρώ από 15,6 δισ. ευρώ που ήταν το Νοέμβρη.

Αντίστροφα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 διαμορφώθηκε το 2012 η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία, δείχνοντας το βάθος της κρίσης στην καπιταλιστική της οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,4% το Δεκέμβρη σε σχέση με το Νοέμβρη, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο μετά το Μάη. Σε ετήσια βάση, το Δεκέμβρη η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 6,6%, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση 8,4%. Για το σύνολο του 2012, η παραγωγή σημείωσε μείωση 6,7% σε σχέση με το 2011, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 και σε χαμηλό 22 ετών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο για την ισοτιμία του ευρώ, που κλιμακώνεται κύρια ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, η γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε χτες τη θέση της ότι οι υποτιμήσεις στις διεθνείς συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. «Μια στοχευμένη υποτίμηση μπορεί να προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη ενίσχυση στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά «η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτός δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ