Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Σήμερα οι υπογραφές για τον αγωγό ΤΑΡ

Με παρόντες εκπροσώπους από το Αζερμπαϊτζάν και τις πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ 2»

Σήμερα το μεσημέρι θα υπογραφεί στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Trans Adriatic Pipeline» (TAP).

Ο συγκεκριμένος αγωγός προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ 2» του Αζερμπαϊτζάν προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω των τριών χωρών. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή στην κατασκευή του ΤΑΡ, σχετίζεται άμεσα με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, αφού τα κεφάλαια και οι υποδομές των δύο επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία του αγωγού.

Από τα 800 χιλιόμετρα του ΤAP, που προβλέπεται να κατασκευαστούν, τα 500 θα βρίσκονται μέσα στην Ελλάδα. Θα ξεκινά από την Κομοτηνή, θα διασχίζει Θράκη, Μακεδονία και Ηπειρο και μέσω της Αλβανίας θα φτάνει στην Αδριατική. Με υποθαλάσσιο αγωγό, θα καταλήγει στην Ιταλία. Ο ΤΑΡ θα αποτελέσει συνέχεια του τουρκικού αγωγού ΤΑΝΑΡ, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή.

Ο ΤΑΡ έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και η κατασκευή του προωθείται με στόχο να εμποδίσει την επέκταση των ρωσικών μονοπωλίων στο «νότιο διάδρομο Φυσικού Αερίου», όπου οι Ρώσοι επιθυμούν να κατασκευάσουν τον αγωγό «South Stream». Στην ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι «η κατασκευή του αγωγού θα δημιουργήσει στη χώρα μας επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ» και «εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας».

Τη Συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα υπογράψει ο Δ. Αβραμόπουλος, από την Αλβανία ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας E. Χαξινάστο και εκ μέρους της Ιταλίας ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Πασέρα. Στην τελετή υπογραφής θα παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και της Κοινοπραξίας TAP (της ελβετικής «Axpo», της Νορβηγικής «Statoil» και της γερμανικής «E.ON Ruhrgas»).

Επίσης, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν την κοινοπραξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ», μεταξύ το οποίων είναι ο βρετανικός κολοσσός BP, η γαλλική «TOTAL», η νορβηγική «Statoil», η ιταλική «Εni», η τούρκικη «ΤΡΑΟ» και η ιρανική «NIOC».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ