Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
19ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Ο δρόμος είναι μακρύς, η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πέρασαν από πολλές περιπέτειες τα τελευταία χρόνια. Ζήσαμε πρωτόγνωρες απεργιακές μάχες, είδαμε μάζες να επιζητούν λύση. Ο λαός μας πέρασε μύρια κύματα. Εγκλωβίστηκε σε λογικές διαχείρισης, φοβήθηκε τις εξελίξεις, τρομοκρατήθηκε. Πίστεψε πως τη λύση θα τη βρει στο μούντζωμα των κλεφτών και στο αυθόρμητο των πλατειών, μακριά από κάθε μορφής οργάνωση . Απομακρύνθηκε από το συνδικαλισμό, επειδή κάποιοι τον έχουν καταντήσει βρισιά, έγινε θύμα, έγινε ψώνιο. Εφαγε τα μούτρα του και ξανά κύλησε στη λήθη.

Αυτός ο λαός όμως, αυτός που εκτονώνει την οργή του μπροστά από το λαπ τοπ και την τι βι, ακούγοντας σκυλάδικα και κουτσομπολεύοντας μπαλώνει τους καημούς του, αυτός ο λαός είναι που με όλα αυτά τα κουσούρια θα κάνει το άλμα. Πιστεύουμε στη δύναμή του σημαίνει βλέποντας αυτή την πορεία πιστεύουμε ότι θα συντελεστεί το ποιοτικό άλμα της επαναστατικής ανατροπής της εξουσίας της αστικής τάξης, δεν πιστεύουμε όμως στις επιλογές που έχει κάνει έως τώρα. Αν ξυπνήσει όμως μονομιάς θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

Η ελπίδα βρίσκεται στους χιλιάδες εργάτες που, αν και μειοψηφούν, σήκωσαν ανάστημα στην εργοδοσία, στους φοιτητές που οι γονείς τους είναι εργαζόμενοι και πλάι τους έδωσαν παλικαρίσια τη μάχη στις σχολές τους, στους αγρότες και στους ανέργους που δεν σκύβουν όταν τους δέρνει η ζωή που δεν βλέπουν και δεν είδαν τη πείνα ως αποτέλεσμα και φταίξιμο δικό τους, μα έσφιξαν τα δόντια και είπαν καθαρά «φταίνε αυτοί που αρπάνε το ψωμί απ' το τραπέζι». Στα παλικάρια που όταν έπεφταν τα μάρμαρα βροχή φώναζαν πιο δυνατά την ουσία και την αλήθεια «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά...» και ανέδειξαν το σύγχρονο προλεταριακό ηρωισμό.

Το Κόμμα μας σήμερα ατσαλώνεται και προετοιμάζεται γιατί ακριβώς πιστεύει στη δύναμη του λαού και βλέπει πως οι εξελίξεις θα τον φέρουν μπροστά σε επαναστατική κρίση. Οι μαχητές του κόκκινου στρατού τσάκισαν το φασισμό επειδή ήθελαν να ζήσουν, ο κάθε στρατιώτης πολέμησε για τη ζωή του και τη ζωή του σοσιαλισμού. Αυτό για εκείνους σήμαινε συγκεκριμένο πράγμα, σήμαινε προετοιμασία, έτσι και το Κόμμα μας, όπως ο στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού, έδενε καλά τη πραμάτεια του πριν την πορεία, έστηνε γερά τα χαρακώματα πριν τη μάχη έτσι και σήμερα πρέπει να στήσουμε γερά και μαζικά ταξικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους με προσανατολισμό ρήξης, λαϊκές επιτροπές γερές μαζικές με επιτροπές ανέργων σε κάθε γειτονιά, να δυναμώσουμε τη λαϊκή συμμαχία να σπείρουμε καλά τα φύτρα του επαναστατικού μετώπου. Αυτό είναι το κύριο σήμερα, αυτό κρίνεται, όταν βλέπεις το σύννεφο να μαυρίζει, όταν ξέρεις πως ο εχθρός πλησιάζει, παίρνεις τα μέτρα σου γιατί μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από τα δεσμά, προετοιμάζοντας και όχι προδίδοντας, μπαίνοντας σε λογικές διαχείρισης κυβερνητικής.

Ο λαός ίσως να περάσει από πολλά ιδεολογικά δεσμά και πολιτικές τρικλοποδιές ακόμα, κυβερνητικές λύσεις, ελπίδα ότι ο καπιταλισμός θα επανέρθει σε προ δεκαετίας επίπεδα, ότι η αστική τάξη μόλις ξαναδεί τα κέρδη της όπως σε περιόδους ανάπτυξης θα θυμηθεί τα θεία και θα προσφέρει ελεημοσύνη, ότι διώχνοντας τους μετανάστες και σταματώντας απεργίες θα βοηθήσει την οικονομία να επανέλθει.Ομως, θα βλέπει στους κομμουνιστές (που μαθαίνει ως ακραίους κόκκινους φασίστες, που αρνήθηκαν να τον κυβερνήσουν στο αστικό κοινοβούλιο), αυτούς που άντεξαν τα χτυπήματα, αυτούς που δεν ηττήθηκαν, αυτούς που δεν υπολόγισαν το κόστος να πουν την αλήθεια και την έδωσαν στο λαό να την καταπιεί ολόκληρη μαζί με τα αγκάθια, αυτούς που με πράξεις δίνουν το χέρι στο λαό να σηκωθεί και ας μας το φτύνει και επιμένουν. Αυτούς που ψάχνουνε να βρούνε μια γωνιά να μπολιάσουνε τη νύχτα για να ανθήσει, ρίχνοντας κρασί μες στη μητέρα φύση, να διώξει το φονιά!

Ο λαός αργά ή γρήγορα στο ερώτημα μεταρρύθμιση ή επανάσταση θα απαντήσει σωστά, θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Εδώ έγκειται η σπουδαιότητα του σχεδίου Προγράμματος. Αυτό είναι το τιμημένο ΚΚΕ που δεν λυγάει, μετά από 94 χρόνια παραμένει παρόν στο ιστορικό του καθήκον, μελετά την πραγματικότητα, γενικά και ειδικά, για να την αλλάξει, διαπαιδαγωγεί και καθοδηγεί τη γενιά της επανάστασης.


Δημήτρης Κουφαλάκος
ΚΟΒ Φιλοσοφικής - Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ