Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝ
Κοινά «αντιπειρατικά γυμνάσια» Ρωσίας - ΕΕ - ΝΑΤΟ

ΜOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Ρωσικές, ΝΑΤΟικές και Ευρωενωσιακές ναυτικές δυνάμεις πραγματοποιούν εδώ και μέρες κοινά γυμνάσια στον Κόλπο του Αντεν ανοιχτά των σομαλικών ακτών στο πλαίσιο προσπαθειών επιβεβαίωσης της ιμπεριαλιστικής παρουσίας και δράσης τους σε μία νευραλγική γεωπολιτικά περιοχή με άλλοθι την πάταξη της δράσης των πειρατών.

Στα γυμνάσια συμμετέχουν μεταξύ άλλων το μεγάλο ανθυποβρυχιακό σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Σεβερομόρσκ» που χτες ανέλαβε την εκτέλεση καθηκόντων προστασίας της εμπορικής ναυσιπλοΐας στην περιοχή, διασωστικά σκάφη και δεξαμενόπλοιο του Βόρειου Ρωσικού Στόλου.

Σημαντική είναι και η παρουσία ΝΑΤΟικών ναυτικών δυνάμεων με τον Ιταλό ναύαρχο του ΝΑΤΟ Αντόνιο Νατάλε να πραγματοποιεί στις 19 του μήνα ξεχωριστές συναντήσεις με τον Κινέζο αντιναύαρχο Λι Σιαογιάν και νωρίτερα με τον καπετάνιο του «Σεβερομόρσκ» Βλαντιμίρ Γιακούσεφ στο πλαίσιο συνεννοήσεων για τη διεκπεραίωση επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο Νατάλε δήλωσε χτες ότι παρά την αισθητή μείωση των πειρατικών επιθέσεων στον Κόλπο του Αντεν το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την παρουσία του στην περιοχή...

Επισκέψεις Αμερικανών στη Σομαλία

Στο μεταξύ, ο Ρατζίβ Σαχ, διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), έγινε χτες ο πρώτος πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που πραγματοποίησε εδώ και πολλά χρόνια επίσκεψη στη Σομαλία αντανακλώντας τη σημαντική βελτίωση των αμερικανο-σομαλικών σχέσεων, μετά την αναγνώριση της νέας σομαλικής κυβέρνησης από την Ουάσιγκτον, αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη «σταθεροποίηση» της κατάστασης στο Κέρας της Αφρικής με γνώμονα «ζωτικά» αμερικανικά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Ο Σαχ συναντήθηκε στο Μογκαντίσου και με το νέο Πρόεδρο της χώρας Χασάν Μοχάμουντ που εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» μετά την ανακοίνωση χορήγησης 20.000.000 δολαρίων ως αναπτυξιακή βοήθεια των ΗΠΑ σε προγράμματα Υγείας και Εκπαίδευσης στη Σομαλία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος από την πλευρά του, εξέφρασε «την ετοιμότητα της Αμερικής να σταθεί στο σομαλικό λαό και στη νέα, αναγνωρισμένη και νόμιμη κυβέρνηση με αποστολή την οικοδόμηση ειρήνης και ευημερίας». Ενα 48ωρο πριν την επίσκεψη του Σαχ στο Μογκαντίσου είχε βρεθεί στην περιοχή και ο Αμερικανός γερουσιαστής από τη Μινεσότα Κιθ Ελισον που είχε και αυτός συναντηθεί με υψηλόβαθμους Σομαλούς αξιωματούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ