Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Σε μια «κλωστή» η ζωή τους

Τα πιο φθηνά φίλτρα αιμοκάθαρσης θα προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία

Σε μια «κλωστή» κρέμεται η ζωή χιλιάδων νεφροπαθών αιμοκαθαιρόμενων εξαιτίας πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Υγείας να προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία τα πιο φθηνά φίλτρα τεχνητού νεφρού. Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του υπουργείου «αναιρεί το καθήκον επιλογής του φίλτρου αιμοκάθαρσης από τους θεράποντες ιατρούς, όπως προτάσσει η ιατρική πρακτική διεθνώς και δίνει το δικαίωμα στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων μέσω μηνιαίων τηλεφωνικών μειοδοτικών διαγωνισμών να προμηθεύονται φίλτρα χωρίς καμιά προδιαγραφή».

Ακόμη μια εγκληματική εκδοχή του νοσοκομείου - επιχείρηση, με θύματα όχι μόνο τους πάμφθηνους εργαζόμενους, αλλά και τους ασθενείς. Οι αιμοκαθαιρόμενοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένα φίλτρα ανάλογα με τον οργανισμό τους και τη φάση της ασθενείας, καθ' υπόδειξη του γιατρού τους. Αποτέλεσμα της απόφασης του υπουργείου «είναι οι ασθενείς να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με διαφορετικά φίλτρα σχεδόν σε κάθε συνεδρία, αλλάζοντας θεραπευτική αγωγή και κινδυνεύοντας να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή είτε από αλλεργικό σοκ, είτε από υποβάθμιση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων». Την ίδια ώρα οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα 3ο και 7ο Θεραπευτήρια του ΙΚΑ είναι στον αέρα στέλνοντας «πελατεία» στις ιδιωτικές κλινικές.

Να αναλάβει το κράτος τη μεταφορά των νεφροπαθών

Τα αδιέξοδα των νεφροπαθών μεγαλώνει και το πλαφόν στα έξοδα μετακίνησής τους.

«Για μας είναι θέμα ΖΩΗΣ. Δεν θα επιτρέψουμε να μας στείλετε στον Καιάδα της εξαθλίωσης. Η υπομονή μας εξαντλείται γι' αυτό ΑΜΕΣΑ να καταργήσετε την απόφασή σας που προβλέπει εφάπαξ ποσό για εκτός πόλης μετακινήσεις στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΝΤ) και Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ)».

Τα παραπάνω σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λιβαδειάς «Η Ελπίς» με επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ, δυο μήνες μετά από άλλη επιστολή διαμαρτυρίας που είχε υπογραφεί από 71 νεφροπαθείς αιμοκαθερόμενους. Ο Νέος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ βάζει πλαφόν στα έξοδα μετακίνησης των νεφροπαθών εκτός των αστικών κέντρων προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.

Στην επιστολή αναφέρεται το εξής παράδειγμα: Ενας αιμοκαθερόμενος που μένει σε απόσταση 25 χλμ από την ΜΤΝ ή την ΜΧΑ με βάση το ισχύον τιμολόγιο των ταξί θα πληρώσει 61,70 ευρώ την αιμοκάθαρση. Με 13 αιμοκαθάρσεις το μήνα η δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 802,10 ευρώ. «Ο συγκεκριμένος αιμοκαθερόμενος θα αναγκαστεί να πληρώσει συμμετοχή 402,10 ευρώ το μήνα δηλ. 4.825,10 ευρώ το χρόνο. Να γιατί η απόφασή σας είναι εγκληματικά λανθασμένη και αν συνεχιστεί πολλοί από εμάς που είμαστε σε απόσταση μεγαλύτερη των 12 χλμ κινδυνεύουμε να χάσουμε τη ζωή μας, γιατί η πενιχρή σύνταξή μας δεν φτάνει να συμπληρώσουμε τη διαφορά του ποσού που μας αναλογεί».

Ο Σύλλογος απαιτεί από τον ΕΟΠΥΥ να αλλάξει αυτήν την εγκληματική απόφαση και διεκδικεί να αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ τη μεταφορά νεφροπαθών και άλλων χρόνιων περιστατικών μέσω ενός δημόσιου φορέα μεταφοράς τύπου EΚAΒ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον «αέρα» οι νεφροπαθείς με το επικείμενο λουκέτο σε μονάδα αιμοκάθαρσης (2023-11-10 00:00:00.0)
Το κυνήγι του κέρδους θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών (2020-05-02 00:00:00.0)
Θα πληρώνουν για αιμοκαθάρσεις από αρχές Οκτώβρη (2012-09-26 00:00:00.0)
Μέχρι 25% συμμετοχή για τα απαραίτητα φάρμακα (2012-05-09 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα στα δημόσια νοσοκομεία (2011-04-16 00:00:00.0)
Απειλούν με αποχή από την αιμοκάθαρση (1996-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ