Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Καλά κρατούν οι δουλειές τους

Οι δουλειές των μεγαλοεξαγωγέων καλά κρατούν, σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά στοιχεία σχετικά με τις εμπορευματικές συναλλαγές, ενώ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κάνει λόγο για «εντυπωσιακά αποτελέσματα» κατά την τελευταία τριετία, την περίοδο, δηλαδή, που βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και κλιμακώνεται η βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων. Οι ίδιοι, πάντως, διακρίνουν «εμπόδια» στην κερδοφόρα δράση τους, που αποδίδουν στην ύφεση στην Ευρώπη και στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, για να προβάλλουν σειρά αξιώσεων για περαιτέρω προκλητικές παροχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, στο δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 2012 οι εξαγωγές (χωρίς τα πετρελαιοειδή) αυξήθηκαν κατά 5,1% και διαμορφώθηκαν σε 17,004 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι συνυπολογίζοντας τα πετρελαιοειδή θα διαμορφωθούν στα 24,5 δισ. ευρώ. Μείωση εμφανίζουν οι εξαγωγές κατά το μήνα Δεκέμβρη, κατά 15% , που διαμορφώθηκαν στα 1,295 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγείς επικαλούνται τις επιδόσεις σε δολάρια όπου εμφανίζεται αρνητικό πρόσημο λόγω της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου (-2,9%) και καταλήγουν ότι «περαιτέρω αύξηση του ευρώ θα αποδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων προς τις τρίτες χώρες το 2013». Μεταξύ άλλων δράττονται της ευκαιρίας να μιλήσουν για «επιτακτική ανάγκη να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα» οι αξιώσεις τους για αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση της στήριξης των επιχειρήσεών τους, άμεσες επιστροφές ΦΠΑ, «ελαφρύνσεις φορολογικών και γραφειοκρατικών βαρών και του μη μισθολογικού κόστους παραγωγής».

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, εμφανίζονται μειωμένες στο δωδεκάμηνο του 2012 κατά 6%, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,1% το Δεκέμβρη. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς τα πετρελαιοειδή μειώθηκε κατά 17,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ