Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Προκλητική άρνηση στα αιτήματα της αγροτιάς

Σήμερα στις 11 π.μ. γίνονται λαϊκές συνελεύσεις στα μπλόκα για την κλιμάκωση και τη μορφή του αγώνα

Συνελεύσεις μικρομεσαίων αγροτών στα μπλόκα θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί, προκειμένου οι αγωνιζόμενοι αγρότες να αποφασίσουν την παραπέρα μορφή του αγώνα τους.

Αυτό δήλωσε χτες ο Βαγγέλης Μπούτας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών εκπρόσωποι 28 μπλόκων της χώρας με τέσσερις υπουργούς, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος. Συνάντηση στην οποία δεν αναλήφθηκε καμία δέσμευση από κυβερνητικής πλευράς για την ικανοποίηση κάποιου από τα 16 αιτήματα που τέθηκαν. Για μια ακόμα φορά ανακυκλώθηκε το γνωστό τροπάρι για τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που δεν αφήνουν περιθώρια ικανοποίησης των αιτημάτων.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Τους είπαμε ότι μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια οι δυνατότητες είναι μικρές, παρ' όλα αυτά όμως προσπαθούμε και η προσπάθεια συνεχίζεται. Πάντα όμως μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους εταίρους, έχει ψηφίσει η Βουλή και βάσει των οποίων συνεχίζουμε και παίρνουμε τις δόσεις».

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύει το όριο των 40 χρόνων ασφάλισης και των 62 ετών για όσους ασφαλίστηκαν στο ΟΓΑ μετά το 1988. Το θέμα είναι ότι οι αγρότες ζητούν αξιοπρεπή σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες και όχι στα 67 που τους πήγε τώρα το μνημόνιο.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι εξετάζεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 4.000 ευρώ να μπορούν να παίρνουν σύνταξη και να παρακρατείται το ποσό από την καταβαλλόμενη σύνταξη. Ομως, η πολιτική του μνημονίου και της ΚΑΠ έχει φτάσει τη φτωχή αγροτιά ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές να μην μπορεί να πληρώσει. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι εξετάζεται η κάρτα πετρελαίου, η οποία θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό καθεστώς των βιβλίων εσόδων - εξόδων από το 2014. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες όμως ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως παίρνουν οι εφοπλιστές. Ακόμα για το φτηνό νυχτερινό αγροτικό ρεύμα αυτό που ειπώθηκε αρμοδίως στη διάρκεια της σύσκεψης είναι ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα και ότι είναι τεχνικώς δύσκολο να γίνει σύντομα πράξη. Ειπώθηκε ότι μπορούν να μπουν μέχρι το Μάη του 2014 το πολύ γύρω στους 15.000 μετρητές σε σύνολο 210.000 γεωτρήσεων και σταδιακά στις υπόλοιπες γεωτρήσεις. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες ζητούν 30% μείωση της τιμής του ρεύματος.

Ο Β. Μπούτας

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, τόνισε: «Μετά από αίτημά μας και τη βοήθεια - παρέμβαση της Γενικής Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, έγινε αυτή η συνάντηση σήμερα (σ.σ. χτες) με τους τέσσερις υπουργούς. Συζητήσαμε επί των 16 αιτημάτων, που έχουν τα μπλόκα που συσπειρώνονται και είναι 28 αυτά τα μπλόκα. Σε αντίθεση με 5 - 6 που είναι από τους άλλους και οι οποίοι αποχωρούν.

Ο κύριος Στουρνάρας και οι άλλοι υπουργοί επικαλέστηκαν τη δημοσιονομική προσαρμογή και είπαν ότι δεν μπορούν να μας ικανοποιήσουν τα αιτήματα. Αν καμία φορά η οικονομία ανακάμψει τότε θα δει η κυβέρνηση τι μπορεί να μας ικανοποιήσει. Για μας και το είπαμε πάρα πολλές φορές, αυτός ο αγώνας που κάνουμε 30 μέρες τώρα, αλλά και προηγούμενα, είναι αγώνας επιβίωσης. Θα τον συνεχίσουμε και θα τον κλιμακώσουμε και καλούμε τους αγρότες αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 11 το πρωί στα μπλόκα να κάνουμε συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την παραπέρα μορφή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ