Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στην τελική ευθεία για την «εξειδίκευση»

Συνάντηση χτες των υπουργών Οικονομίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Την ερχόμενη βδομάδα ξεκινά η επίσημη διαβούλευση της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) που καταφτάνουν στην Αθήνα. Ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα είναι η επίτευξη του στόχου για τη μαζική «απομάκρυνση» 150.000 εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η ολοκλήρωση του οποίου έχει προγραμματιστεί μέχρι το 2015. Η κλιμάκωση ξεκινά άμεσα με την «απομάκρυνση» τουλάχιστον 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013.

Η συγκυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους και το λαό, συνολικά, κάνοντας λόγο για επιμονή της «τρόικας» στο θέμα αυτό, το οποίο, η ίδια, τάχα, δεν επιθυμεί αν και ήδη έχει συναποφασίσει. Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων «είναι ένα θέμα ανοικτό» παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και διατείνεται ότι θα «αντιμετωπιστεί» στο πλαίσιο της «διαπραγμάτευσης». Ο επιχειρούμενος προπαγανδιστικός ελιγμός δεν αλλάζει ούτε κατά κεραία την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και στο συγκεκριμένο τομέα. Πολύ περισσότερο, δεν αλλάζουν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις που θα επιφέρει για τους εργαζόμενους και το λαό η παραπέρα αποψίλωση του Δημοσίου από προσωπικό, κύρια στους τομείς που συνδέονται με τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί αποκαλύπτουν ότι το μέτρο των «στοχευμένων απολύσεων είναι αναγκαίο». Κάνουν λόγο για την αποτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων για την «εργασιακή εφεδρεία». Οι επιμέρους στόχοι και εξειδικεύσεις «πρέπει» να έχουν προσδιοριστεί κατά τον «επόμενο έλεγχο της τρόικας», αυτόν δηλαδή που ξεκινά την ερχόμενη βδομάδα.

Οπως προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω των διαθεσιμοτήτων - απολύσεων. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες μέχρι τις 13 Μάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία «μετακίνησης» 1.981 υπαλλήλων που σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς «διαθεσιμότητας». Την επόμενη βδομάδα, θα συνεδριάσει το κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα εξεταστούν τα οργανογράμματα 12 υπουργείων, ώστε να καταληχθούν οι «μετακινήσεις» υπαλλήλων (προάγγελος για διαθεσιμότητες - απολύσεις) μέσω της κατάργησης φορέων και οργανικών θέσεων. Παράλληλα, θα εξετάσει το πρόγραμμα «αξιολόγησης» σε οργανισμούς όπως ο ΕΟΦ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Θέλουν να εξαφανίσουν τη σταθερή εργασία

Η κυβέρνηση προχωρά στις μαζικές απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, επιδιώκοντας συντριπτικό χτύπημα στη σταθερή εργασία, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για απολύσεις που θα συμβάλουν στην εξάλειψη του «αντιπαραγωγικού» κράτους και την εξυγίανση του δημόσιου τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της οικονομίας και την κατάλληλη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού στη χώρα. Δηλαδή, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ισχυρίζεται ότι καταφεύγει στις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για να αντιμετωπίσει καλύτερα την ανεργία.

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις απολύσεις στο Δημόσιο:

«Οι χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, που μαζί μεθοδεύουν η τρόικα και η συγκυβέρνηση, δεν αποσκοπούν στο να βρουν εργασία οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, αλλά στην εξαφάνιση από παντού της σταθερής εργασίας και στην ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ