Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Εμπαίζει τους ανέργους - στηρίζει τις επιχειρήσεις

Χωρίς το παραμικρό αντίκρισμα για τους ανέργους η σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους από την κυβέρνηση

Θα ήταν φάρσα, αν το πρόβλημα της ανεργίας δεν είχε πάρει τέτοιες δραματικές διαστάσεις και 1,5 εκατομμύριο άνεργοι δεν στοιβάζονταν στις στρατιές των ανέργων: Ο λόγος για τη σύγκληση χτες από το υπουργείο Εργασίας της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, αφού για τρία και πλέον χρόνια είχε μείνει στο «ψυγείο», η οποία παρά τη βαρύγδουπη ονομασία της και τη συμμετοχή σε αυτή των «κοινωνικών εταίρων», εκπροσώπων Τοπικής Διοίκησης και υπουργείων, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια ακόμα σύναξη των «θεσμικών» για επικοινωνιακούς λόγους.

Ετσι ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε για πολλοστή φορά το γνωστό πρόγραμμα της «Επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους έως 29 ετών», το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη στον τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας με το οποίο βαφτίζονται οι άνεργοι, «επιχειρηματίες», ενώ υποσχέθηκε να παρουσιαστεί σύντομα από τον ΟΑΕΔ πρόγραμμα που θα αφορά στις οικογένειες χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο. Το τι σημαίνουν τέτοιου είδους προγράμματα φαίνεται όχι μόνο από την ομολογία του Γ. Βρούτση ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αποτίμησή τους, ούτε υπάρχει σχετικός μηχανισμός - για τον οποίο υποσχέθηκε και αυτός ότι θα δημιουργηθεί - αλλά κυρίως από τα αποτελέσματα συνολικά του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013. Τα λεφτά του προγράμματος αυτού που σκορπίστηκαν δεξιά και αριστερά όχι όμως για την προστασία των ανέργων ήταν ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Οταν άρχισε το σχετικό πρόγραμμα, η ανεργία στο χώρα μας (2007) ήταν 8%, φέτος που το πρόγραμμα ολοκληρώνεται και τα κονδύλια έχουν σχεδόν εξαντληθεί η επίσημη ανεργία υπερβαίνει το 27%! Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η στρατηγική αυτών των προγραμμάτων είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων και όχι η κάλυψη και προστασία των ανέργων.

Εκπαιδεύουν νέο και φθηνό δυναμικό

Στην ίδια πεπατημένη θα κινηθεί και το νέο πρόγραμμα για τους ανέργους μέχρι 29 ετών, το οποίο περιλαμβάνει 80 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 500 ώρες πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις. Οι δικαιούχοι άνεργοι (45.000) που υποτίθεται ότι θα ωφεληθούν θα έρθουν έτσι πιο κοντά στις επιχειρήσεις και θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Ομως από τα 160 εκατομμύρια ευρώ κόστους του εν λόγω προγράμματος, το 1/3 περίπου θα πάει ως αμοιβή στις ιδιωτικές εταιρείες - παρόχους της θεωρητικής εκπαίδευσης, οι οποίες και θα βρούνε και τις επιχειρήσεις όπου θα αποκτηθεί η εργασιακή εμπειρία, ενώ οι τελευταίες θα μπορέσουν χωρίς κόστος να απασχολούν αυτούς τους νέους για 5 μήνες. Στην περίπτωση μάλιστα που τους προσλάβουν μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης θα επιδοτηθούν για ένα χρόνο τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι εταιρείες πάροχοι της εκπαίδευσης θα εισπράττουν 1.100 ευρώ (επιταγή) για κάθε άνεργο που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα. Οι άνεργοι που στην πραγματικότητα θα εργάζονται (το λένε εργασιακή εμπειρία) θα αμοιφθούν με τον υπέρογκο μισθό (!) των 460 ευρώ το μήνα οι τελειόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και 400 ευρώ οι υπόλοιποι. Για να εμπαιδώνονται έτσι και με τον τρόπο αυτό, οι μισθοί των 400 και 500 ευρώ!

Κατά τα πρότυπα του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας θα είναι και αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις οικογένειες χωρίς εργαζόμενο. Θα πρόκειται για προσωρινή 5μηνη απασχόληση σε υπηρεσίες δήμων και με ελάχιστη αμοιβή. Αλλωστε το ύψος της συνολικής δαπάνης δεν θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ, όταν ο αριθμός των οικογενειών αυτών ανέρχεται -σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της κυβέρνησης- σε 400.000! Πρόκειται για μπαλώματα που δεν μπορούν να κρύψουν τη γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής.

Χτες παραδόθηκε και το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, δηλαδή την ίδρυση «κοινωνικών» επιχειρήσεων συνεταιριστικού τύπου σε ευαίσθητους τομείς όπως η Πρόνοια, το Περιβάλλον, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι... Πρόκειται για μια ακόμη μορφή επιχειρηματικότητας και εμπορευματοποίησης κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσιες, ειδικά σήμερα που, σε συνθήκες κρίσης και μεγάλου ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, όλοι τις έχουν ανάγκη. Και δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ προωθεί τέτοιας μορφής «απασχόληση». Ομως τέτοιες μορφές επιχειρηματικότητας έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν στο χώρο των ατόμων με αναπηρία, των γυναικείων συνεταιρισμών κλπ και έχουν «φουντάρει» παίρνοντας στο λαιμό τους τόσο τις ευπαθείς ομάδες, όσο και τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ