Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κωφεύει για τις διώξεις των κομμουνιστών στις βαλτικές χώρες

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τις διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών ηγετών στη Λετονία και τη Λιθουανία κατήγγειλε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Κόρακας, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις Βαλτικές χώρες με τον Επίτροπο Verheugen.

Συγκεκριμένα ο Στρ. Κόρακας, αναφερόμενος στη Ρωσία τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να μην ανησυχεί (όπως ισχυρίστηκε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος κ. Verheugen), αφού η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ τοποθετείται παράλληλα με την ένταξη των βαλτικών χωρών στο ΝΑΤΟ και αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας ασφυκτικής περικύκλωσής της, η οποία χαρακτηρίζεται από μη αθώες προθέσεις.

Στη συνέχεια, ο Στρ. Κόρακας, αφού τόνισε τη γενικότερη θέση του ΚΚΕ που είναι κατά της διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς «θεωρούμε ότι οι λαοί και των βαλτικών χωρών δεν έχουν τίποτα το θετικό να περιμένουν, όπως δείχνει και η πείρα του ελληνικού λαού», υπογράμμισε τα εξής:

«Στη Λιθουανία, αυτές τις μέρες καταδικάστηκαν τα υπερήλικα ηγετικά στελέχη του ΚΚ Λιθουανίας, Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους και Ιόζας Γιερμαλάβιτσιους, οι οποίοι με κατασκευασμένες και παράλογες κατηγορίες είχαν συλληφθεί το 1993, έκτοτε παρέμεναν φυλακισμένοι, και πρόσφατα καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές. Μάλιστα, καταδικάστηκαν αναδρομικά, κατά παραβίαση της αρχής που αποκλείει την αναδρομική ισχύ των νόμων. Φυσικά ως Γερμανός θα μου πείτε ότι το ίδιο συνέβη και στη Γερμανία, με την πρόσφατη καταδίκη του Εγκον Γκρεντς. Χαρακτηριστικό του τρόπου, με τον οποίο έγινε η δίκη είναι ότι δεν επιτράπηκε στους κατηγορούμενους να ενημερωθούν για τις γραπτές καταθέσεις των μαρτύρων.

Στην Εσθονία, το Κοινοβούλιο, όπως είπατε, ψήφισε νόμο που τροποποιεί το νόμο για τη γλώσσα και τις εκλογές για τα όργανα της αυτοδιοίκησης και το κοινοβούλιο της χώρας. Αυτές οι αλλαγές κάνουν πιο σκληρές τις απαιτήσεις για τη γνώση της "κρατικής γλώσσας", από τους υποψήφιους για τα διάφορα αιρετά όργανα της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση του εξοστρακισμού των εθνικών μειονοτήτων από την πολιτική ζωή της χώρας. Σύμφωνα με απόψεις εμπειρογνωμόνων, αυτές οι τροποποιήσεις έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας. Δεδομένου ότι οι μη εσθονοί αντιπροσωπεύουν ειδικά στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας το 90% του πληθυσμού και η μεγάλη μάζα τους δε γνωρίζει καλά την εσθονική γλώσσα, είναι προφανείς οι συνέπειες που θα έχει ο νόμος αυτός. Αν κατάλαβα καλά, θέσατε και εσείς το θέμα, αλλά δεν κατάλαβα αν η Εσθονία σκέφτεται να αλλάξει αυτό το νόμο.

Στη Λετονία, ο ΓΓ του ΚΚ Λετονίας, Ρούμπιξ, έμεινε οκτώ χρόνια στη φυλακή, γιατί θέλησε τη συνέχιση της σύνδεσης της χώρας του με τη Σοβιετική Ενωση. Ακόμα, οι αρχές κρατούν στη φυλακή τον υπερήλικα ήρωα του αντιφασιστικού αγώνα, Λετονό παρτιζάνο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, Βασίλι Κόνονοφ, ο οποίος κατηγορείται ουσιαστικά για τη δράση του κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής και την υποστήριξη της Σοβιετικής Ενωσης».

Ο Επίτροπος ήταν ιδιαίτερα προκλητικός στην απάντησή του, καλύπτοντας πλήρως τις διώξεις των κομμουνιστών, λέγοντας ότι «μια δημοκρατία μπορεί να χρησιμοποιήσει το κράτος δικαίου κατά των κομμουνιστών, που δεν το σεβάστηκαν» και ότι «δεν τον ενοχλεί συνεργάτες του κατακτητή να βρίσκονται στη φυλακή»!!! Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν και ορισμένοι ευρωβουλευτές. Πρόσθεσε ακόμα πως το γεγονός ότι δεν έχει ωφεληθεί η Ελλάδα στην ΕΕ είναι τόσο απίθανο, που πρέπει να γραφτεί στο βιβλίο «Γκίνες».

Ανταπαντώντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής: «Επιτρέψτε μου ως Ελληνας ευρωβουλευτής να γνωρίζω καλύτερα το αν ο ελληνικός λαός ωφελήθηκε από την ένταξη ή όχι. Ωφελήθηκε, βέβαια, το μεγάλο κεφάλαιο, που έχει τη μεγαλύτερη κερδοφορία στην ΕΕ, ενώ οι αποδοχές των εργαζομένων είναι οι χαμηλότερες, με διαφορά από τον προτελευταίο. Τα 19 αυτά χρόνια, το ποσοστό της ανεργίας τριπλασιάστηκε και έφτασε στο 13%, πάνω από 200.000 αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται, το εισόδημα των εργαζομένων σε αγοραστική δύναμη μειώθηκε, η δωρεάν υγεία - παιδεία - κοινωνική πρόνοια πλήττονται βάναυσα, ποδοπατούνται οι κοινωνικές κατακτήσεις, τα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες των εργαζομένων, κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ..»

«Αυτός είναι», κατέληξε, «ο απολογισμός για τους Ελληνες εργαζομένους, αλλά και για το κεφάλαιο, της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ».

Επίσης, τόνισε ο Στρ. Κόρακας, «απευθυνόμενος ιδιαίτερα σε σας κ. Verheugen, πρέπει να πω ότι περίμενα περισσότερη ευαισθησία, λόγω της καταγωγής σας (Γερμανός σοσιαλδημοκράτης). Πράγματι, χωρίς να θέλω να γίνω απολογητής καμιάς πολιτικής, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι εσείς σήμερα συναλλάσσεστε - συντρώγετε - αγκαλιάζεστε με πολλούς από τους πρώην κομμουνιστές, που χαρακτηρίζατε εγκληματίες, αφού αυτοί βρίσκονται στην ηγεσία των περισσότερων κυβερνητικών, δεξιών κομμάτων στις χώρες της Βαλτικής. Ξέρετε, ωστόσο, πολύ καλά ότι αυτοί που διώκονται εκεί, δεν είναι οι προδότες, αλλά αυτοί που έμειναν συνεπείς στα ιδανικά του σοσιαλισμού και της αντιφασιστικής πάλης. Σας έδωσα συγκεκριμένα παραδείγματα ηρώων του αντιφασιστικού αγώνα, που ακριβώς για τον αγώνα τους αυτόν εκτίουν πολυετείς ποινές φυλάκισης. Σήμερα, οι συνεργάτες των Γερμανών ανακηρύσσονται ήρωες, παρασημοφορούνται, ενώ αφαιρούνται οι συντάξεις από τους αντιφασίστες αγωνιστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ