Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Τώρα η Ευρώπη χαιρετίζει ... τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σκηνή απο την δίκη του Οτσαλάν

Associated Press

Σκηνή απο την δίκη του Οτσαλάν
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Μετά τον προχτεσινό συμβιβασμό στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης για την καθυστέρηση της εκτέλεσης του φυλακισμένου Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που - προς το παρόν τουλάχιστον - έδωσε τέλος στη φιλολογία της «κυβερνητικής κρίσης», ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ κι ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ αποσπούν τα εύσημα της Δύσης για τον... «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που επέδειξαν!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η απόφαση έδειξε το «σεβασμό της Τουρκίας στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς δεσμεύσεις», επειδή ο Ετσεβίτ κατάφερε να πείσει τους κυβερνητικούς του συμμάχους να περιμένουν 12 μήνες, έως ότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εκδώσει απόφαση επί της προσφυγής του Οτσαλάν κατά της θανατικής του ποινής - με το αιτιολογικό ότι η εκτέλεση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Το μεγαλύτερο νόμιμο κουρδικό κόμμα της Τουρκίας, το HADEP, εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης θα βοηθήσει να περιοριστούν οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Κούρδων ανταρτών, ενώ ο αρθρογράφος Σεντάτ Εργκίν έγραψε στην « Hurriyet» πως ο Οτσαλάν «έγινε ένα στρατηγικό χαρτί με το οποίο θα αποθαρρυνθεί η δράση του PKK».

H ισλαμική αντιπολίτευση συμπορεύεται με τα πιο ακραία στοιχεία της Δεξιάς, τασσόμενη υπέρ της ταχείας εκτέλεσης του Οτσαλάν. «Η κυβέρνηση έκανε λάθος», υποστήριξε στο πρακτορείο «Reuters» ο βουλευτής του Κόμματος της Αρετής, Μπουλέντ Αριντς. Ενώ η ακροδεξιά εφημερίδα « Ayyildiz» πάνω από τη φωτογραφία από την κηδεία ενός Τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με τους αντάρτες τη Δευτέρα, έχει τον τίτλο «Ντροπή σας».

Ενας αριθμός εθνικιστών βουλευτών του MHP έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση του: «Κρεμάστε τον Οτσαλάν και μετά καταργήστε τη θανατική ποινή». Ο Τουράν Γκιουβέν, ένα από τα ηγετικά στελέχη του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης «εντελώς παράνομη». Οι συνήγοροι του Οτσαλάν στο σύνολό τους τάχθηκαν υπέρ της απόφασης, αλλά ένας εξ αυτών, ο Ερτσάν Κανάρ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι πρόκειται μεν για «θετική» απόφαση, περιέχει όμως όρους που αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο: ο Ετσεβίτ είπε ότι εάν το PKK ή οι υποστηρικτές του χρησιμοποιήσουν την απόφαση «κατά των συμφερόντων του τουρκικού κράτους» τότε η διαδικασία για τον απαγχονισμό του Οτσαλάν θα αρχίσει πάλι.

Στην Κωνσταντινούπολη, τρεις συγγενείς νεκρών Τούρκων στρατιωτών αυτοπυρπολήθηκαν χτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να καθυστερήσει η διαδικασία εκτέλεσης. Σύμφωνα με το πρακτορείο « Anadolu», επρόκειτο για δύο άνδρες και μία γυναίκα που περιλούστηκαν με βενζίνη σε νεκροταφείο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά. Παρευρισκόμενοι πρόλαβαν να σβήσουν τη φωτιά και τους μετέφεραν σε νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ