Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου

Λαμβάνοντας υπόψη το δημοκρατικό χαρακτήρα του Κόμματός μας έλαβα την πρωτοβουλία να συντάξω και να παρουσιάσω αυτό το κείμενο, ύστερα από το κάλεσμα της ΚΕ για διατύπωση προσυνεδριακού διαλόγου.

Αρχικά, θα ήταν αναγκαίο να τονιστεί ότι το Κόμμα μας παρέμεινε αταλάντευτο και στις 9 δεκαετίες της ζωής του και συνεχίζει έως σήμερα την ηρωική του δράση, επιβιώνοντας από αστικά και οπορτουνιστικά χτυπήματα που δέχτηκε κατά καιρούς. Ετσι μόνο τυχαία δεν είναι η δράση και η αγωνιστική ζωή του από το μακρινό 1918 έως σήμερα. Βέβαια, υπήρχαν λανθασμένοι χειρισμοί και αποφάσεις που όμως αναγνωρίστηκαν απολύτως και έγιναν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον. Και σαν αποτέλεσμα όλης αυτής της ιστορικής πορείας, πάντα προς όφελος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, και των συμπερασμάτων από αυτή κρατάμε στα χέρια μας το κείμενο με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριό του. Ετσι το Κόμμα μας βρίσκεται μπροστά σε μία πρώτης τάξης ευκαιρία για την ανανέωση και οργάνωσή του. Ομως το Κόμμα μας πρέπει να προσέξει, πρέπει να χτυπήσουν τα προειδοποιητικά καμπανάκια, διότι πάντα «θα το περιμένει στη γωνία» ο αστικός και οπορτουνιστικός Τύπος για να αλλοιώσει τις αποφάσεις και τα συμπεράσματά του, και να τις προβάλλει κατά το δοκούν στο λαό.

Ετσι, λοιπόν, πρώτη ευθύνη της ΚΕ είναι να φτάσουν οι αποφάσεις της, οι εκπορευόμενες από τη συνεδριακή διαδικασία, αυτούσιες και διατυπωμένες ορθά και απλά για να γίνουν κατανοητές από τον καθένα. Επιπροσθέτως, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του Συνεδρίου, ο λαός να μένει συνεχώς ενημερωμένος για τις διεργασίες που συμβαίνουν στην αίθουσα στον Περισσό. Δεν είναι δηλαδή, το Συνέδριο του ΚΚΕ ανάλογο με τα συνέδρια των άλλων αστικών - καπιταλιστικών κομμάτων, στα οποία τα συνέδρια και τέτοιου είδους συζητήσεις είναι καθαρά εσωκομματικές διαδικασίες. Τα συνέδρια του ΚΚΕ και κάθε Κομμουνιστικού Κόμματος αφορούν ολόκληρη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Ακόμα, υπάρχει πάντα το θέμα της επικαιροποίησης και ανανέωσης των θέσεων του Συνεδρίου, κάτι που η ΚΕ έχει καταφέρει περίφημα ήδη, καθιστώντας το κείμενο των Θέσεων επίκαιρο και ουσιαστικό.

Ενα άλλο θέμα που θεωρώ σημαντικό είναι η στρατολόγηση νέων μελών τόσο από το ΚΚΕ όσο και από την ΚΝΕ. Ας γίνει το επερχόμενο συνέδριο αφορμή για το ευρύτερο άνοιγμα του Κόμματός μας σε περισσότερο κόσμο. Ετσι θα πλησιάσουμε κοντά στον ιστορικό στόχο και σκοπό της εργατικής τάξης, την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Οσον αφορά την ΚΝΕ, είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει, και έτσι το ΚΚΕ μπορεί να απευθυνθεί στη νεολαία, στα παιδιά της εργατικής τάξης. Τα μέλη της ΚΝΕ πρέπει να διαπαιδαγωγούνται, ώστε να προορίζονται να γίνουν μέλη του ΚΚΕ. Ουσιαστικά είναι αναγκαία η στενή σχέση ΚΟΒ - ΟΒ. Μεγάλη επιμέλεια θα πρέπει να δοθεί στην κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση των νεολαίων της ΚΝΕ. Αυτοί θα είναι η εργατική τάξη που θα ζήσει ή θα πραγματοποιήσει τη σοσιαλιστική επανάσταση, θα είναι οι μπροστάρηδες αυτής της προσπάθειας. Εντέλει, το κάθε μέλος της ΚΝΕ οφείλει να διαδίδει παντού το «δίκιο του εργάτη».

Για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, είναι πολύ σημαντικό το Κόμμα μας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασύνταξή του. Το ΚΚΕ είναι ένα από τα πιο ισχυρά ΚΚ από υλικής και ιδεολογικής απόψεως, ώστε να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας. Είναι αναγκαίο να ορθοποδήσει το παγκόσμιο κίνημα, ώστε να ενδυναμωθεί το ΚΚ κάθε χώρας και να μπορεί να αντιπαλεύει το ρεφορμισμό - οπορτουνισμό. Γι' αυτό είναι σπουδαίο κάθε ΚΚ να κινείται στον άξονα του μαρξισμού - λενινισμού. Το Κόμμα μας μπορεί να διατελέσει καταλυτικός παράγοντας γι' αυτό.

Εν κατακλείδι, το Συνέδριο που έχουμε μπροστά μας είναι μια ιστορική ευκαιρία να οργανώσουμε το εργατικό κίνημα, και τα συμμαχικά του, ώστε να επιτύχουμε τους πολυπόθητους σοσιαλιστικούς σκοπούς της τάξης μας. Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι γι' αυτό ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Να θυμόμαστε πάντα ότι η πιο μικρή πρωτοβουλία κάνει τη διαφορά.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ! ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ!


Φίλιππος Πόλος
ΟΒ Γκράβας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ