Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Συντελεί στην επιβάρυνση της ψυχικής υγείας

«Η ανεργία συνδέεται με αυξημένη γενική νοσηρότητα (από σωματικά και ψυχικά νοσήματα), αυξημένη θνησιμότητα, κατάθλιψη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά», σημειώθηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής που θα γίνει στην Αθήνα 6 - 9 Μάρτη στην Αθήνα.

«Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται ότι έχει το χρέος που συνδέεται με κακή ψυχική υγεία και κατάθλιψη. Μελέτη σε 26 Ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι αύξηση της ανεργίας κατά 1% οδηγεί σε αύξηση των αυτοκτονιών και των ανθρωποκτονιών κατά 0,8%, αντίστοιχα», επισημάνθηκε.

Γενικά, όπως ανέφεραν οι ψυχίατροι η μείωση του εισοδήματος συντελεί στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών που συνήθως εμφανίζονται έξι μήνες μετά τη μείωση αυτή (σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος της μείωσης). Μέχρι το Φθινόπωρο του 2010, σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, οι επιπτώσεις της κρίσης είχαν ως κύρια έκφραση την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού. Εκτοτε όμως, άρχισε να εκφράζεται με μια «βουβή δυσφορία ότι "πια δεν μπορώ να ζήσω", η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση».

Συνοψίζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, οι ψυχίατροι ανέφεραν τα εξής: Εγιναν περικοπές των προϋπολογισμών των δημοσίων Νοσοκομείων (κατά 40% το 2011), οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 24% το 2010 (σε σύγκριση με το 2009) και το ποσοστό των πολιτών που ανέφεραν ότι η υγεία τους είναι κακή αυξήθηκε κατά 14% το 2009 (σε σύγκριση με το 2007).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ