Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το ΝΑΤΟ για πολιτικούς λόγους αρνείται τη συνεργασία

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), Νικολάι Μπορντιούζα, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως η ΟΣΣΑ ενισχύει τα σύνορα με το Αφγανιστάν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τελική απόσυρση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2014.

«Παρά τις ευοίωνες δηλώσεις από την πλευρά ορισμένων εκπροσώπων του ΝΑΤΟ, θεωρούμε πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πολύ περίπλοκη και τείνει μόνο προς επιδείνωση. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στο Αφγανιστάν είναι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η εκπαίδευση των ενόπλων, καθώς υπάρχουν περιοχές που δρουν οι ένοπλες ομάδες των εξτρεμιστικών οργανώσεων και μια ζώνη αστάθειας, όπου διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις και υπάρχει ιδεολογική επιρροή των ισλαμιστών», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, και πρόσθεσε πως μετά το 2014 όλα αυτά τα προβλήματα θα παραμείνουν και θα πλησιάσουν τα σύνορα των χωρών της ΟΣΣΑ, στην οποία να θυμίσουμε ότι συμμετέχουν Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργισία, Λευκορωσία, Ρωσία, Τατζικιστάν.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Ν. Μπορντιούζα, το ΝΑΤΟ αγνοεί όλες τις προσπάθειες της ΟΣΣΑ για να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των δύο πολιτικο-στρατιωτικών συνασπισμών για την αντιμετώπιση των «κοινών προκλήσεων ασφάλειας» και πρόσθεσε πως αυτή η αρνητική στάση του ΝΑΤΟ «γίνεται για πολιτικούς λόγους, επειδή φοβούνται να παραδεχτούν ότι οι διαδικασίες της ολοκλήρωσης στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ είναι μια πραγματικότητα. Σε περίπτωση συνεργασίας με την ΟΣΣΑ αυτόματα πρέπει να αναγνωρίσουν πως αυτή έχει το δικό της τομέα ευθύνης». Ακόμα τόνισε πως «το ΝΑΤΟ, μάλλον, φοβάται κάποιο ανταγωνισμό στον τομέα της ασφάλειας, προτιμώντας να συνεργάζεται άμεσα με τις χώρες της περιοχής και θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή».

Ο γγ της ΟΣΣΑ υπενθύμισε πως ξεκινώντας από το 2004 η ΟΣΣΑ έχει στείλει επανειλημμένα προτάσεις για διάφορες μορφές συνεργασίας και δεν έχει λάβει καμία απάντηση σε καμία από αυτές. Το 2012 το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών της ΟΣΣΑ ενέκρινε την απόφαση πρόσκλησης για συνεργασία της ΟΣΣΑ με το ΝΑΤΟ, η οποία στάλθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ. «Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι η πρόσκληση αυτή χάθηκε και πάλι», κατέληξε στο συμπέρασμα ο Ν. Μπορντιούζα.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως το ΝΑΤΟ αρνείται προς το παρόν να αναγνωρίσει την «πρωτοκαθεδρία» της Ρωσίας στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ και συμπερασματικά αρνείται να αναγνωρίσει και την πολιτικο-στρατιωτική οργάνωση της ΟΣΣΑ, που έχει συγκροτήσει η Ρωσία με άλλες χώρες που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει τις βλέψεις και τις φιλοδοξίες διείσδυσής του σ' αυτήν την περιοχή, με την ενσωμάτωση νέων χωρών στα δικά του ιμπεριαλιστικά σχέδια. Σχέδια που σε διάφορες περιπτώσεις έρχονται σε σφοδρή σύγκρουση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ρωσίας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ