Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Κέρι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά το πέμπτο Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών, που οργάνωσε στη Βιέννη ο ΟΗΕ για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες και τους λαούς, όπου υποστήριξε ότι «όπως και στην περίπτωση του σιωνισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού, είναι πλέον αναπόφευκτο να θεωρήσουμε την ισλαμοφοβία έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Τη δήλωση Ερντογάν καταδίκασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, ως «επιβλαβή και προσβλητική».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που βρέθηκε χτες στην Τουρκία, χαρακτήρισε «ανάρμοστη» την ομιλία Ερντογάν, δηλώνοντας τη διαφωνία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι μίλησε γι' αυτό τόσο με τον ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου, και ότι έτσι δυσχεραίνεται η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, την οποία επιθυμούν οι ΗΠΑ. Ο Α. Νταβούτογλου υπεραμύνθηκε των δηλώσεων Ερντογάν, λέγοντας ότι αν το Ισραήλ θέλει θετικές δηλώσεις πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του.

Στο ζήτημα της Συρίας ο Α. Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρη θέση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να καταστεί εφικτή μία πολιτική αλλαγή, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του συριακού λαού, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Ασαντ για εγκλήματα πολέμου. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Κέρι, που επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Ασαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θέλουν «ειρηνική πολιτική μετάβαση», την ίδια στιγμή που ενισχύουν τους αντικαθεστωτικούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ